Hetportretbureau  PB 5042

Wie bang leeft zal arm sterven

1 april 2022

Natuurlijk verkondig ik het beleggingsevangelie. Ik ben immers belegger in hart en nieren. Ervan overtuigd dat elk weldenkend mens zijn geld aan het werk moet zetten. En dat bepleit ik graag. Wie daar echter het economisch axioma ‘cash is king’ tegenoverstelde, moest ik altijd gelijk geven. Wie cash bezit kan aan zijn verplichtingen voldoen, zonder risico’s te lopen. Cash biedt zekerheid. Nee, cash bood zekerheid.

Cash is trash
Anno 2022 geldt voor de euro namelijk: cash is trash. De munt verloor het afgelopen jaar 10 procent waarde. De inflatie is torenhoog en de rente negatief. Vergis je niet. Die impact op onze euro is enorm. Bij een inflatie van 3 procent koop je na 25 jaar nog maar de helft voor hetzelfde geld. Alles is twee keer zo duur. De werkelijkheid is met een inflatie van 6 procent dubbel zo erg. Wie €100.000 op de bank heeft staan denkt vast over een aardig bedrag te beschikken, maar onder de huidige omstandigheden verdwijnt de koopkracht als sneeuw voor de zon. Hoge inflatie en negatieve rente hollen je vermogen ongemerkt uit. Maar wat is het alternatief?

Alternatieven?
Die zijn er gelukkig genoeg. Wie geld heeft zal dit moeten investeren en vermogen laten renderen. Vastgoed, leningen, edelmetalen, aandelen of Bitcoins, het maakt eigenlijk niet zoveel uit. Vrijwel alles zal uiteindelijk beter blijken dan ‘harde’ euro’s. Waarschijnlijk. En daar zit ook de crux. Je moet risico nemen om rendement te maken. Rendement is de vergoeding voor het gelopen risico. Dus geen zekerheid, maar statistisch een grote mate van waarschijnlijkheid. De onzekere component beangstigt velen. Gevoed door angst zullen zij niet investeren en langzaam arm worden. Dat mag, maar wees dan niet verontwaardigd dat een ander die wel investeert en de economie stimuleert uiteindelijk beter af is. Gesproken over (beleggings)‘evangeliën’: zelfs de bijbel moedigt aan te investeren en niet lui te zijn. Sla Lucas 19 er maar eens op na. Het slot is pijnlijk, maar waar en gaat meer op dan ooit: wie heeft zal nog meer krijgen, maar wie niets heeft zal zelfs wat hij heeft nog worden ontnomen. Noem dat onrechtvaardig, maar dat iedereen met vermogen zelf de keuze heeft tussen cash en investeren lijkt mij evident. Weest niet bevreesd. 

9b0048bc4547b073a460bd96d24759edc42e380b gttg

Andere blogs bekijken?

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer weten en wat wij voor u kunnen betekenen? Bel ons dan gerust. Wij hebben geen keuzemenu en staan u direct te woord.

Liever mailen? Binnen een werkdag heeft u een reactie van ons.

Website   blokken foto   1x1   5

© This website is build by