Hetportretbureau  PB 5042

Welkom op de bore market

10 juni 2023- Jim Tehupuring

Wel eens een beer zien vechten? Een beer valt aan door met zijn klauwen naar beneden te meppen. Wanneer koersen dalen en beleggers klappen krijgen, spreken we daarom van een bear market. In 2022 belanden beurzen in zo’n bear market. Aanvankelijk werden records gebroken, maar na toenemende onrusten tussen Rusland en Oekraïne, die uiteindelijk uitmondde in een trieste oorlog, ging er definitief een streep door de hosannastemming op de beurs.

De totale nieuws- en cijfercocktail die beleggers kregen voorgeschoteld was huiveringwekkend: oorlog, torenhoge inflatie, ongekende rentestijgingen en beroerde economische vooruitzichten. Beleggers deden aandelen in de ramsj. Maar niet alleen op aandelenbeurzen heerste de beer. Ook obligaties gingen keihard onderuit en cryptobeleggers zagen een hele horde beren op zich afstormen. Begin oktober was de ellende compleet. aandelenkoersen verloren gemiddeld 29 procent. ‘Veilige’ obligaties 21 procent. We zouden in een diepe recessie belanden.

Bull market
Achteraf bleek dit het moment waarop de stier op het beurstoneel verscheen om de beren te verdrijven. Een stier vecht door zijn hoorns omhoog te zwiepen. Onder beleggers staat de stier symbool voor stijgende aandelenkoersen. Niet voor niets tref je op Wall Street en Beursplein 5 een grote bronzen stier. Officieel is er sprake van een bull market wanneer de beurs 20 procent is gestegen. Op aandelenbeurzen is dit het geval, en eerdere verliezen zijn voor een groot deel ingelopen. En terecht, de inflatie is (dankzij imploderende energieprijzen) gedaald en een diepe recessie afgewend. Beursgenoteerde bedrijven konden prima kwartaalcijfers overleggen. Bij 78% viel de winst hoger uit dan verwacht en de vooruitzichten zijn goed.

Met vriendelijke groet,

Jim Tehupuring

Bore market
Zo’n bull market kan dan lang aanhouden. Een periode van almaar oplopende koersen, waarbij de kopers de overhand hebben. Hoewel ik de stieren graag zie blijven verwacht ik eigenlijk dat het voorbij is met de pret. De rente is te hoog voor een economische impuls, de arbeidsmarkt nog altijd overspannen en de groeiverwachtingen laag. Maar beren voorzien wij ook niet. We zouden wel eens te kunnen maken krijgen met beurzen die zijwaarts bewegen, zonder grote uitslagen. Ze zullen hooguit geleidelijk iets oplopen. Na Bears & Bulls maken we kennis met een nieuw fenomeen: de Bore Market. Een saaie beurs. Maar, saai is goed. Geen stress, een beetje groei en mooie dividenden. Laat die Bore market maar komen.

Andere blogs bekijken?

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer weten en wat wij voor u kunnen betekenen? Bel ons dan gerust. Wij hebben geen keuzemenu en staan u direct te woord.

Liever mailen? Binnen een werkdag heeft u een reactie van ons.

Website   blokken foto   1x1   5

© This website is build by