Hetportretbureau  PB 5042

Weer in het oog van de storm

3 mei 2023- Jim Tehupuring

Ruim 10 jaar geleden werkte ik in de dealingroom van zakenbank The Royal Bank of Scotland (RBS) aan de Amsterdamse Zuidas. Mijn blackberry (een hypermodern toestel) ging af. De Telegraaf: ‘Zou je het leuk vinden om een column voor de zaterdagkrant te schrijven?’.

Inmiddels zijn we meer dan tweehondervijftig columns verder. Het jubileum leek mij een goed moment om eens wat oude columns terug te lezen. Dat bleek leerzaam en vooral te bevestigen wat ik hier regelmatig herhaal: focus op de lange termijn.

Focus op lange termijn
Ik schrok er bijna van toen ik las wat we allemaal niet achter de rug hebben. Een en al ellende en zorgen. Toch komt het altijd goed en staan beurzen per saldo uiteindelijk hoger. De uitdaging voor beleggers is om door de cyclus heen te kijken en rustig te blijven. En dat is lastig. Zeker als je je voor je gevoel in het oog van de storm bevindt. Breid dan je aandelenposities maar eens uit. Toch is het wel degelijk de quote van de puissant rijke Baron Rothschild die 250 jaar geleden leefde, die keer op keer blijkt op te gaan: the time to buy is when there is blood in the streets.


Toch altijd herstel
Toen ik mijn eerste column schreef lag de kredietcrisis net achter ons. Huizenprijzen crashten en beleggen was not done. Wie toen vastgoed kocht werd uitgelachen. Dezelfde angst als nu? Vervolgens stevende de eurozone af op een Grexit en de VS kregen te maken met government shutdowns. Paniek op de beurzen. We gingen van een Brexit in 2016 naar een harde landing van China omdat de economie aldaar minder hard groeide. Trump werd gekozen, hij startte een handelsoorlog tegen China. Het echte dieptepunt kwam met corona en vorig jaar maakten we ons druk om energieprijzen en inflatie. Er is altijd wat, maar ook altijd herstel. Zo was het en zo zal het altijd zijn. Beleggers hebben daardoor altijd iets om in paniek op te reageren en ik had in al die jaren altijd iets om over te schrijven.

Met vriendelijke groet,

Jim Tehupuring

Andere blogs bekijken?

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer weten en wat wij voor u kunnen betekenen? Bel ons dan gerust. Wij hebben geen keuzemenu en staan u direct te woord.

Liever mailen? Binnen een werkdag heeft u een reactie van ons.

Website   blokken foto   1x1   5

© This website is build by