Het was een surrealistisch en misschien wel bijna lachwekkend beeld: Donald Trump die in de tuin van het Witte Huis een bord omhooghield. Na 30 jaar van onderdrukking was het tijd voor bevrijding en begon de ‘Golden Age of America’. Liberation Day!
Trump maakt Amerika 'great again' en toont vol trots alle importheffingen die hij vrijwel onmiddellijk introduceert. De aanwezigen applaudisseren als makke schaapjes, maar beleggers vinden deze maatregelen duidelijk minder 'great'. Na Liberation Day zagen we op donderdag, vrijdag en maandag beursdalingen zoals we die lang niet hebben gezien. Het doet denken aan de bloedrode beursdagen zoals we die ook meemaakten bij de uitbraak van corona of in 2008, ten tijde van de kredietcrisis.
|
Europa blijf rustig
De Verenigde Staten zijn absoluut een belangrijke handelspartner, maar niet zoals dat voor Mexico of Canada geldt. Daarnaast kent Europa een gezonde handelsbalans. Een ander voordeel is dat de inflatie in de Eurozone de 2% nadert. Dit geeft de ECB de ruimte om de beleidsrente wel te verlagen en de interne economie te stimuleren. Bovendien lijkt Europa zich in de afgelopen maanden steeds meer te realiseren dat het niet te afhankelijk moet zijn van het buitenland, terwijl het wel beschikt over productiecapaciteit en -middelen. Waar China terugsloeg met extra heffingen, kan Europa zich beter rustig houden en eventueel de dialoog aangaan. Net zoals dat voor de VS geldt, zouden extra importtarieven hoofdzakelijk nadelig zijn voor Europa zelf.
Dit lijkt ook de toon te zijn van Ursula von der Leyen. Ze noemt al dat ze uit is op een deal met Trump en graag het gesprek aan gaat over een nul-tarief over en weer.
En misschien is dat ook wel wat Trump beoogt. Al is zijn handelswijze dan niet heel diplomatiek.
Kansen?
Kopen op de bodem… het klinkt zo makkelijk. Totdat de beurzen rood kleuren. Wij houden ons dan graag vast aan statistiek. Uiteraard biedt binnen de economie statistiek geen zekerheid, maar het geeft wel houvast. We nodigen u graag uit om onderstaande tabel te bekijken. We hebben hierin de 10 grootste beursdalingen opgenomen in de afgelopen 75 jaar. Het betrof telkens een daling van 20% in de S&P 500 Index gemeten vanaf de top. De laatste keer was in maart 2020: corona. Ook toen waren we in blinde paniek. Net als nu. Want vandaag op 7 april 2025 is de S&P 500 ook 20 procent gedaald ten opzichte van de top die de index in februari bereikte.
De data uit het verleden zijn echter zeer hoopgevend.
We hebben weergegeven wat het resultaat van de S&P 500 was na 6 maanden, na 1 jaar, 2 jaar en na 3 jaar. Kocht je op Black Monday in 1987 dan had je na 6 maanden 15% rendement. Na 3 jaar stond de index 31 procent hoger. U ziet dat in de laatste kolom (na 3 jaar) dat de S&P 500 uiteindelijk bijna altijd hoger stond. Alleen na de dotcom-bubble had de S&P langer nodig om volledig te herstellen. In alle andere gevallen (90%) stond de index drie jaar na de daling beduidend hoger. Gemiddeld zelfs 32 procent!
De vraag is nu of de huidige daling een kans biedt?
Rebalancing
Als beheerder moeten we inspelen op deze nieuwe werkelijkheid. En dan niet eens zozeer op onze visie over het verdere verloop en impact van handelstarieven. Wij hebben de wijsheid namelijk niet in pacht en zien net als u hierboven een aantal vraagtekens zijn. Maar ook statistiek die houvast geeft.
We zullen de portefeuille weer terug in balans brengen. In vaktermen noemen we dit ‘rebalancing’. Dit betekent dat we het evenwicht herstellen door voor een deel afscheid zullen nemen van obligaties in portefeuille. Die hebben in de daling een stuk bescherming en stabiliteit geboden. Het goede nieuws is dat we in de meeste portefeuilles extra obligaties hadden opgenomen. Hiervan kunnen we een deel verkopen om deze vervolgens aan te wenden voor aandelenbeleggingen, die momenteel aantrekkelijker geprijsd zijn. We kiezen er wel voor om het accent meer op Europa te leggen en minder afhankelijk van Amerikaanse tech-bedrijven (deze verschuiving is al eerder doorgevoerd).
Bij herstel zal de portefeuille extra meedoen. Uiteraard voelt dat nu misschien als een mentale uitdaging nu de beurs rood kleurt, maar wie verder kijkt dan vandaag of de komende weken en juist belegt voor de lange termijn, weet ook dat dit de manier is om uiteindelijk een beter rendement te realiseren. Als beheerder beleggen we ook liever voor u in een markt die rustig voortkabbelt in een stijgende beweging. We zijn het echter ook aan u verplicht om juist te handelen in een minder makkelijke periode, waarbij we uiteraard risico’s, maar zeker ook de statistiek en uw horizon in ogenschouw nemen.
Voor het overige is het inderdaad hopen dat Trump bijdraait en dat we ook deze daling straks kunnen toevoegen aan het rijtje van historische kansen.
Tot slot
Als beheerder staan wij altijd voor u klaar. Wilt u overleggen over uw portefeuille of de recente gebeurtenissen? Neem dan vooral contact op of kom langs. Ook als er iets verandert in uw persoonlijke (financiële) situatie dan horen we het graag van u.
Met vriendelijke groet,
1Vermogensbeheer
Heeft u vragen of wilt u meer weten en wat wij voor u kunnen betekenen? Bel ons dan gerust. Wij hebben geen keuzemenu en staan u direct te woord.
Liever mailen? Binnen een werkdag heeft u een reactie van ons.