Hetportretbureau  PB 5042

Wanneer hebzucht red flags overwint

15 mei 2023- Jim Tehupuring

Een ervaring rijker en €30.000 armer. Dat was ongeveer het resultaat van een Twitterbericht dat ik een paar jaar geleden plaatste. Via een uitzending van Harry Mens stuitte ik op een beleggingsfonds dat investeerders gouden bergen beloofde. Een bezoek aan de website gaf meer ‘red flags’: De juridische structuur was twijfelachtig en de kosten torenhoog. ‘dit is gewoon oplichting’, luidde de conclusie van mijn tweet. Ik vond het mijn morele plicht om (potentiele) beleggers in het fonds te waarschuwen.

Dat bleek terecht. Uiteindelijk liet ook de Verenging van Effectenbezitters zich kritisch uit en toezichthouder AFM legde een boete onder dwangsom op. Beleggers waren bijna al hun geld kwijt. De zogenaamde fondsmanagers hadden natuurlijk wel hun zakken gevuld. Toch moet hen een ding meegegeven worden: de beleggingen waren misschien dubieus en er gingen tientallen miljoenen verloren, maar ze hadden in elk geval geprobeerd rendement te maken voor klanten.

'Wonderbelegger'
Dat gaat niet op voor de zoveelste ‘wonderbelegger’ die recent werd ontmaskerd. Ene Max R. van 26 jaar oud dupeerde investeerders en liet €30 miljoen in rook opgaan. Niet door slechte beleggingen. Hij investeerde namelijk geen cent, maar had de brutaliteit om het geld van anderen aan te wenden voor luxe vakanties, sterrendiners, Porsches en een penthouse. Dat terwijl hij 25 procent rendement beloofde. En daar gaat het eigenlijk al mis. Beleggers die dergelijke sprookjes geloven zijn gewoon een domoren. Zeker wanneer de fondsaanbieder buiten het toezicht van de AFM werkt en gelden niet worden ondergebracht in een bewaarinstelling.


Blinde hebzucht
Er blijkt echter altijd weer een groep mensen te zijn die wél wordt getriggerd door irreële rendementsbeloftes, maar blind is voor rode vlaggen. Ik denk soms dat we na de fatamorgana’s van Palm Invest, het ‘Easy Life’ van John Wolbers en zeker de miljardenzwendel van Bernie Madoff wel beter weten. Maar nee, ditmaal tuinden hebzuchtigen in het ponzischeme van deze Max R. Ook in de toekomst zullen er fraudeurs opduiken die weten hoe ze de hebzucht van anderen kunnen omzetten in eigen gewin. Pas op voor dit soort linke broeders met gouden bergen, want ze schuwen niets. Dat bleek ook in mijn geval. Die ene tweet bleek achteraf dan wel terecht, maar leidde ook tot stevige advocaatkosten. Het beleggingsfonds kon de tweet niet gebruiken en probeerde critici monddood te maken. Ze lieten beslagleggen voor zogenaamde geleden schade en klaagden mij aan voor laster. De rechter ging natuurlijk niet in die onzin mee.

Met vriendelijke groet,

Jim Tehupuring

Andere blogs bekijken?

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer weten en wat wij voor u kunnen betekenen? Bel ons dan gerust. Wij hebben geen keuzemenu en staan u direct te woord.

Liever mailen? Binnen een werkdag heeft u een reactie van ons.

Website   blokken foto   1x1   5

© This website is build by