Hetportretbureau  PB 5042

Waar meer van is, wordt minder waard

25 juli 2020 - Jim Tehupuring

Wij Nederlanders hebben €385 miljard op de spaarrekening gestald (bron:DNB). Een recordbedrag staat daar te verpieteren. Immers, spaarrente is iets uit het verleden. Sommige mensen vinden het onrechtvaardig dat banken geen rente meer betalen. Banken valt echter weinig te verwijten. Er is geld in overvloed en de bank zit daarom helemaal niet op uw geld te wachten.

Maar wat veel erger voor u is dan die rente; het geld dat we bezitten wordt almaar minder waard. Er komt namelijk steeds meer van. Dat proces is in gang gezet na de kredietcrisis. Geld in de markt pompen bleek de oplossing om de economie draaiende te houden.

Geldhoeveelheid
Met de coronacrisis hebben centrale bankiers dit middel op ongekende schaal ingezet en de geldhoeveelheid tot in extrema vergroot. Collega Marco Knulst vergeleek het treffend met het monopoly-spel. Aanvankelijk vergt de aanschaf van de Kalverstraat een immense investering. Maar naarmate het spel vordert en er steeds meer geld in omloop komt betaal je een uurtje later lachend een tonnetje om er een hotel neer te zetten. Dat is wat er de afgelopen jaren in ons financiële systeem gebeurde.

En denk maar eens aan dat tonnetje. Wie begin deze eeuw honderdduizend euro had, was echt wel kapitaalkrachtig. Maar is dat in 2020 ook nog zo?

Een andere vergelijking: een modaal inkomen ligt op €2800 per maand. In 1970 was dit €425. 

De rijkdom die we denken te hebben is dus vooral optisch. Een cijfer. In praktijk wordt ons vermogen hard aangetast door geldontwaarding.

Zilverprijs
Die geldontwaarding komt goed tot uiting in de zilverprijs. Zilver is een schaars goed en kun je niet bijdrukken. Een kilootje zilver koste deze week dik €600. 5 jaar geleden was dat €400. En 20 jaar terug nog geen €200. Het zilver is niet zozeer duurder geworden. Het is vooral de euro die minder waard werd. U hebt mede daardoor misschien meer geld, maar bent niet perse rijker.

Om het geldontwaardingsproces tegen te gaan zul je moeten investeren. En bij voorkeur in ‘dingen’ die schaars zijn. Die behouden hun waarde of genereren zelfs rendement. Ik geef toe. In een situatie waar geen rente is en wel inflatie is dat een uitdaging. Maar eigenlijk geldt vooral: alles beter dan die spaarrekening.

Met vriendelijke groet,

Jim Tehupuring

529e12dc44caeff07e8c9cdbb1146ea46f967f22 cash coins money pattern 259165

Andere blogs bekijken?

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer weten en wat wij voor u kunnen betekenen? Bel ons dan gerust. Wij hebben geen keuzemenu en staan u direct te woord.

Liever mailen? Binnen een werkdag heeft u een reactie van ons.

Website   blokken foto   1x1   5

© This website is build by