Hetportretbureau  PB 5042

Vastgoedbeleggers opgepast

28 oktober 2023 - Jim Tehupuring

In Het Gooi ben je een redelijke loser wanneer je zonder zit: een appartementje voor de verhuur. Het is talk of the town. En misschien bent u ook wel in de ‘gelukkige’ omstandigheid dat u zo’n pandje hebt dat maandelijks wat geld in het laadje brengt. Zo niet, dan hebt u er vast wel eens over gefantaseerd.

Maar met 2024 voor de deur is het heel simpel: stop met dromen. Met alle fiscale wijzigingen, maatregelen en opgelopen rentes, ben je namelijk mooi in de aap gelogeerd met je pandje. Sterker nog, het kan bijna niet anders dan dat er een golf aan verkopen onder particuliere vastgoedbeleggers aankomt. Dat is overigens precies wat demissionair woonminister De Jonge voor ogen heeft. En hij kan daarbij schitterend samenwerken met Kaag. Die zit met een begrotingstekort van €30 miljard. Het is logisch om dan samen eens te kijken naar vermogende mensen. Dat vermogen valt in Nederland onder ‘box 3’. Een steeds merkwaardiger stelsel. Het veronderstelt bijvoorbeeld dat je altijd een positief rendement maakt.


Wat blijft er over?
Bezit je vastgoed, dan is dat fictieve rendement iets meer dan 6 procent. Daarvan draag je 34% belasting af. Met een appartement van €325.000 komt dat neer op bijna €6700 aan belasting. Voorheen was er een verzachtende ‘leegwaarde-ratio’, omdat je pandje ook leeg kan staan, maar dat is nagenoeg passé. Met een huuropbrengst van €1100 per maand blijft er op jaarbasis netto €6500 over. De vraag is bovendien: blijft het €1100? Het puntenstelsel kan er namelijk wel eens voor zorgen dat deze huur omlaag moet.

Box 3
Voorheen mocht je in box 3 bezittingen en schulden ‘salderen’. Dus als de woningwaarde €325.000 was, maar je ook een hypotheek sloot van €175.000, dan was het belastbaar vermogen €150.000. Ook dit is aan banden gelegd. Een vervelende bijkomende marktomstandigheid is dat de actuele rente voor een dergelijke lening 6,5% is: een rentelast van €11.375. U droomt nog steeds van een pandje? De overdrachtsbelasting gaat naar 10,4%. Voor dit appartement is dat 2,5 jaar aan huurpenningen. Met alle genoemde wijzigingen en marktontwikkelingen brengt vastgoed in box 3 onder de streep geen stuiver meer op. En dat is precies de bedoeling.

Met vriendelijke groet,

Jim Tehupuring

Andere blogs bekijken?

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer weten en wat wij voor u kunnen betekenen? Bel ons dan gerust. Wij hebben geen keuzemenu en staan u direct te woord.

Liever mailen? Binnen een werkdag heeft u een reactie van ons.

Website   blokken foto   1x1   5

© This website is build by