Hetportretbureau  PB 5042

Van te weinig naar te veel

4 augustus 2022

De afgelopen maanden hoorden we bijna overal hetzelfde: 'er is van alles te weinig'. Allereerst is er een tekort aan arbeidskrachten. Dit geldt niet alleen voor de zorg of horeca, maar inmiddels bij vrijwel alle bedrijfstakken. Het vinden van werknemers is het belangrijkste doel voor veel bedrijven.


Maar er zijn ook te weinig goederen. Om te beginnen de tekorten in olie en gas (uit Rusland), maar ook van zachte grondstoffen zoals graan (uit Oekraïne) is er onvoldoende aanbod. Ook is er al langere tijd een tekort aan computerchips waardoor  bijvoorbeeld auto’s, machines, zonnepanelen en wasmachines niet tijdig geleverd worden. 

Het grote gevolg van al deze tekorten zijn prijsstijgingen. Het is de basiswet van de economie: als de vraag groter is dan het aanbod, dan stijgt de prijs. En de afgelopen periode hebben we zeer hoge inflatiecijfers gezien. In sommige gevallen zelfs tweecijferige inflatie. Een fenomeen dat we sinds de jaren zeventig niet meer hebben gezien.

Is de hoge inflatie blijvend?
Er zijn tekenen dat een omslag nabij is. Onderstaande grafiek geeft weer dat op wereldvlak de achterstand in uitstaande orders (backlogs – rode lijn) duidelijk aan het afnemen is. Dit terwijl de voorraden (inventories – blauwe lijn) sterk toenemen.

E887db1855d46037a96b5b2375cdcfacbea83160 afbeelding 1

Bedrijven zijn hun voorraden dus aan het aanvullen terwijl de orders terugvallen. Dit zijn uiteraard globale gegevens die geen beeld geven van individuele producten. Toch voorspelt dit dat we in de volgende maanden van te weinig naar te veel producten zullen evolueren. 
 
Ook dan zal de wet van vraag en aanbod spelen, maar dan in de andere richting. Prijzen en inflatiecijfers zullen in de volgende maanden dalen.
 
De evolutie van de meeste grondstoffen voorspelt dezelfde beweging. Vorig jaar zagen we al een sterke stijging van grondstoffenprijzen en deze beweging werd versterkt na de inval van Rusland in Oekraïne einde februari.

Maar wat zien we nu? Veel grondstoffen (zelfs olie) noteren momenteel op een lager niveau dan voor de inval. Hierdoor zal de neerwaartse beweging van de inflatie verder worden versterkt.

.

F96ad24054648be77bac052816c5bbf6bd7f2827 afbeelding 2

De reden voor de dalende grondstoffenprijzen is de verzwakkende economische groei. De voornaamste indicatoren voorspellen een fors lagere groei en zelfs een recessie.
 
Een recessie wordt traditioneel gedefinieerd als twee opeenvolgende kwartalen van negatieve groei. Een negatieve groei zal een lagere vraag naar arbeid betekenen waardoor ook eventuele loondruk zal afnemen. Een bijkomend argument voor lagere inflatie.
 
Op basis van meerdere indicatoren (zie de grafiek hieronder) kennen de Amerikaanse en Duitse economie op dit moment een negatieve groei. De kans dat deze huidige terugval minstens twee negatieve kwartalen zal duren is zeer groot.

1ecd734465619860013024d4529dafab6f0fd2f6 afbeelding 3

We komen dus in een recessie. Is dit slecht nieuws?
Om de inflatie te bestrijden verkrappen de meeste centrale banken momenteel hun monetaire beleid (ze verhogen de rente). Afgelopen maand heeft de Amerikaanse centrale bank, de FED, het centrale tarief met 0,75% verhoogd tot 2,25% à 2,50%.

De grafiek hieronder geeft weer dat het tempo van de recente verhogingen weliswaar heel hoog is maar dat we uiteindelijk slechts op het niveau zitten van voor de pandemie. Met andere woorden, de rentestijging is vooral een normalisatie na een periode met extreem lage rente.

7d6440dde593d513324e39c4c2ae78a6b5777a8d afbeelding 4

Zal de FED de rente nog veel verhogen?

Wij denken het niet. Enerzijds zal de inflatiedruk zoals hierboven beschreven, fors afnemen en anderzijds komt de economie in een recessie. Indien de FED de rente nog veel zou verhogen, riskeert deze recessie veel zwaarder uit te vallen en dat is zeker niet de doelstelling van de FED.

Europa

In Europa heeft de ECB nog veel minder ruimte om de rente te verhogen. De ECB heeft deze maand het centrale tarief voor de eerste keer in 11 jaar verhoogd met 0,50% van -0,50% naar 0%. De ECB heeft reeds aangekondigd om ook in september het centrale tarief nog te verhogen (met 0,25%). 

Ook de ECB zal merken dat de inflatiedruk afneemt en dat de Europese economie in een formele recessie terecht zal komen. Een verdere rentestijging in een dergelijk klimaat lijkt erg onwaarschijnlijk. Vooral omdat hierdoor de spread (het renteverschil tussen de obligaties van zwakkere landen zoals Italië en de sterke zoals Duitsland) dreigt te ontsporen. Ook dit wil de ECB absoluut vermijden.
 
En zo komen we tot de aandelenmarkten. Veel bedrijven hebben over het tweede kwartaal goede omzet- en winstcijfers bekendgemaakt en vooral: ze hebben ook voor de volgende kwartalen positieve vooruitzichten gegeven. Dit lijkt opmerkelijk vanwege de te verwachten recessie maar deze lijkt relatief mild te zijn. In een dergelijk klimaat waarbij de rentevoeten laag blijven, zullen aandelen met goede bedrijfsmodellen het volgens ons goed blijven doen.

In de praktijk

Het grootste gevaar lijkt dat de centrale banken de rentevoeten te sterk zouden optrekken en zo de groei te veel laten terugvallen terwijl de inflatiedruk reeds aan het afnemen is. Bij 1Vermogensbeheer gaan we er echter vanuit dat de centrale bankiers deze afname van de inflatiedruk merken en daarom geen zware recessie zullen creëren. 

D67be3e1e53a018e71e62b28f4a1e378b73f03bc afbeelding hoofd

Andere blogs bekijken?

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer weten en wat wij voor u kunnen betekenen? Bel ons dan gerust. Wij hebben geen keuzemenu en staan u direct te woord.

Liever mailen? Binnen een werkdag heeft u een reactie van ons.

Website   blokken foto   1x1   5

© This website is build by