Hetportretbureau  PB 5042

Topkoersen wereldwijd

11 april 2024

Wie had dat gedacht. 6 maanden geleden bestond er recessievrees en waren beleggers in mineur. Nu vieren we feest. De AEX Index noteert boven 900 punten! De Europese beursindex staat op het hoogste niveau ooit en Amerikaanse beurzen naderen eveneens hun (zoals mijn Belgische collega’s het prachtig verwoorden) ‘topkoersen’. Dit voelt goed!

Dat is gelijktijdig een hele gevaarlijke emotie. Want beleggen met de wind in de rug kan iedereen. Op dit soort momenten denk ik graag even terug aan al die eerdere keren dat het beleggers voor de wind ging. Want iedere dag dat de beurs rustig verder oploopt, zal het gevoel van comfort verder toenemen, terwijl eigenlijk vooral het risico op een correctie stijgt.

En net zoals ik topkoers een prachtig woord vind, zijn er talloze toepasselijke beursquotes. In dit geval zou ik kiezen voor: Never confuse a bullmarket with brains. Want verdienen we nu geld omdat wij de allerbeste aandelen hebben geselecteerd? Of is dit omdat we de wind in de rug hebben?

Ik stel de vraag naar aanleiding van een kwestie die mij in een TV-programma werd voorgelegd. De presentator wilde weten of de beurs nog verder zou stijgen. Voor mij is dat heel simpel: ik ben ervan overtuigd dat een economie op termijn altijd groeit dankzij en efficiëntere productie. Een aandelenportefeuille zal mettertijd oplopen doordat de omzet van bedrijven toeneemt en winstuitkeringen stijgen. Over 5 jaar sta je met 90% waarschijnlijkheid in de plus en over 15 jaar is de kans op winst bijna 100%. Maar of je aankomende 5 maanden nou rendement maakt of tegen een verlies aankijkt? Ik heb geen idee.

Wat ik wel weet is dat het comfortabele gevoel van stijgende beurskoersen verraderlijk is. Wij houden de portefeuilles altijd in balans. Voor ons betekent dit na beursstijging dat we gedeeltelijk winsten nemen op aandelen en de risico’s iets terugbrengen. Daarnaast investeren we nu bovenmatig in veiligere obligaties die toch ruim 4 procent rente opleveren. Stel dat beleggers later dit jaar toch weer angstig zijn voor economische verzwakking dan is die daling een mooi moment om weer wat extra in aandelen te beleggen.

Met vriendelijke groet,

Jim Tehupuring

Andere blogs bekijken?

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer weten en wat wij voor u kunnen betekenen? Bel ons dan gerust. Wij hebben geen keuzemenu en staan u direct te woord.

Liever mailen? Binnen een werkdag heeft u een reactie van ons.

Website   blokken foto   1x1   5

© This website is build by