Hetportretbureau  PB 5042

This time its different

24 juli 2021 - Jim Tehupuring

Met die tekst worden we regelmatig door centrale bankiers en politici in de luren gelegd. De claim dat in een situatie van nu (bijvoorbeeld een recessie), oude economische principes niet meer opgaan en niet te vergelijken zijn met eerdere economische omstandigheden, rechtvaardigt op zo’n moment voor hen het gekozen beleid. Alles is nu anders en we hoeven ons geen zorgen te maken. Gelukkig. Maar één ding is in elke economische situatie wel constant en verandert niet: het gedrag van de mens. 

Twee Amerikaanse economen bestudeerden financiële crises in meer dan 50 landen over een periode van 800 jaar en wat blijkt: banken die omvallen, landen die failliet gaan, hyperinflatie of ineenstorting van financiële systemen; het is van alle tijden. En erger nog, ze zullen ook altijd blijven. Titel van het boek: This time it's different.

Leren van het verleden
Vervelend, maar het betekent gelijktijdig dat we veel van het verleden zouden kunnen leren als we willen. Onze eigen DNB-baas Klaas Knot kijkt duidelijk wel naar de geschiedenis, maar zal zich binnen tussen collega’s bij de Europese Centrale Bank geregeld een roepende in de woestijn voelen. Zowel de ECB als de Amerikaanse Federal Reserve laten momenteel de teugels vieren ten aanzien van het inflatiebeleid. Met de corona-pandemie is immers alles anders? Knot acht dit zorgwekkend en vraagt zich af of de huidige hoge inflatie wel echt tijdelijk is en meer dan alleen een ‘transitie-inflatie’, zoals ECB en FED de extreme prijsstijgingen plegen te noemen. Ik ben het met hem eens. Het kopje koffie wordt echt niet meer goedkoper en loonstijgingen zijn niet tijdelijk. Om van de prijsstijgingen in de huizenmarkt nog maar te zwijgen.

Inflatie jaren '70
Voor vergelijkbare inflatie moeten we terug naar de jaren ’70. Ook toen was geldlenen bijna gratis met als langjarig gevolg dat prijzen door het dak schoten en de geldontwaarding boven 10% uitkwam. Als u ook denkt dat het ditmaal misschien helemaal niet anders is, dan is het aannemelijk dat er binnen enkele jaren drastisch moet worden ingegrepen. Die ondankbare taak was destijds aan Paul Volcker. Een initieel verguisde, maar later diep gerespecteerd Fed-president die toen hard ingreep. Hij gooide het monetaire beleid om door de rente rucksichtloss te verhogen. Het had recessie tot gevolg, maar legde wel de basis voor langjarige economische groei.

Met vriendelijke groet,

Jim Tehupuring

759009b09858f0035e8556a8a34f86220ff5ad1d pexels croberin photography 1422408

Andere blogs bekijken?

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer weten en wat wij voor u kunnen betekenen? Bel ons dan gerust. Wij hebben geen keuzemenu en staan u direct te woord.

Liever mailen? Binnen een werkdag heeft u een reactie van ons.

Website   blokken foto   1x1   5

© This website is build by