6e8aeb006bbe54b587e33a263d804774cb6738d1 intro

The Return of the Roaring Twenties

26 januari 2021 - 1Vermogensbeheer

“The Roaring Twenties” is de benaming voor de jaren 1920 - 1929. Deze jaren staan bekend om de grote economische welvaart en culturele ontwikkeling in de Westerse wereld. Vandaag de dag zien we treffende gelijkenissen met het bruisende decennium van 100 jaar geleden.

Na de Spaanse Griep Pandemie kwam er een eeuw geleden een periode van technologische innovaties zoals de opkomst van de auto, de telefoon en het vliegverkeer. Daarnaast leefde er een groot optimisme om de draad na de pandemie weer op te pakken. Dit uitte zich in een enorme beursstijging.

Ef39fe896442e0569a6d1ac9fd1b561bcf6469cc 2

+500% in 10 jaar
Zoals de grafiek hierboven weergeeft, kon de Amerikaanse Dow Jones index gedurende 'The roaring twenties' met 500% stijgen. Zover zijn we vandaag nog niet, maar we zijn wel optimistisch.
 
De oorzaak voor de toenmalige beurshausse! was het expansieve beleid van de centrale banken. Dit ging toen nog gepaard met de opening van vele nieuwe bankkantoren. Ook was er een hoge bereidheid onder spaarders om te gaan beleggen.


Zullen de huidige twintiger jaren het voorbeeld van 100 jaar geleden volgen? 
Komt er een nieuwe periode van technologische innovaties en groot optimisme?
 
Het toonaangevende blad “The Economist” meent alvast van wel. Een belangrijke reden voor de komende “Era of Innovation” zijn de forse investeringen in Research & Development (R&D) die momenteel wereldwijd gedaan worden. 
 
In de afbeelding kunt u zien dat China de absolute koploper is met toenemende investeringen in R&D. Maar ook de andere regio’s laten zich zeker niet onbetuigd.
 
De combinatie van al deze investeringen is enorm in omvang en zal onvermijdelijk tot tal van nieuwe technologische innovaties leiden.
 
Vandaag staan zelfrijdende auto's, artificiële intelligentie (AI) en kwantumcomputers aan het begin van hun ontwikkeling, maar vast staat dat ze in de toekomst voor ongekende productiviteitswinsten zullen zorgen.

4a890befd25a13ccac3b30d9612bcd7db2b07d74 3


Covid-19
De Covid-19 crisis heeft de technologische trends in een stroomversnelling gebracht.
Online-betalingen, video-conferencing en automatisering hebben een gigantische impuls gekregen. 

Medische sector
De medische sector heeft iedereen verbaasd met de ontwikkeling van vaccins in amper één jaar. Ook in deze sector zal artificiële intelligentie steeds meer gebruikt worden om eventueel nieuwe uitbraken te voorspellen. Ook kunnen therapieën beter toegespitst worden op individuele patiënten wat de efficiëntie fors zal verhogen.

Productie
Covid-19 heeft ook gezorgd voor een versnelling in de robotisering van productieprocessen, al was het maar om de afstand tussen de fysieke personen zoveel mogelijk te verhogen en zo de kans voor besmetting te verlagen. Deze verdere automatisering zal zeker niet teruggedraaid worden als de huidige pandemie voorbij is.

025547859717c7ff36b6f7dc38ef262a43d01421 4

Consumptie
Ook het consumptiepatroon verandert. Naast groeiende online bestellingen wordt een toename verwacht van het aantal volledig geautomatiseerde verkooppunten met 50%.
In al deze processen vormt het toenemende gebruik van data de smeerolie voor groei.

Bovenstaande tabel toont de mate waarin Covid-19 de toepassing van technologische trends heeft versneld en daarmee investeringen in technologie heeft aangewakkerd.
Een nieuwe tijd van verdere innovatie lijkt onvermijdelijk.

Kansen voor beleggers
De huidige ontwikkelingen in de wereld bieden kansen voor beleggers. 
 
Binnen de portefeuille van 1Vermogensbeheer spelen we in op de technologische trends met investeringen in Samsung, Softbank (Alibaba), Naspers (Tencent), Microsoft en een ETF op gaming en e-sports. Ook investeren we gespreid in Chinese aandelen via het Aberdeen China A-shares fund.
 
Via Johnson & Johnson en Roche volgen we de medische sector en via Mastercard en JustEat Takeaway.com (thuisbezorgd.nl) spelen we in op de verandering van consumptie.

Andere blogs bekijken?

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer weten en wat wij voor u kunnen betekenen? Bel ons dan gerust. Wij hebben geen keuzemenu en staan u direct te woord.

Liever mailen? Binnen een werkdag heeft u een reactie van ons.

Website   blokken foto   1x1   5

© This website is build by