Hetportretbureau  PB 5042

The magnificent 1

17 februari 2024


Beleggingsresultaten vergelijken met je buurman is deprimerend. Die doet het toch altijd beter. Een betrouwbaardere vergelijkingsmaatstaf is een beursindex. Wie hoofdzakelijk belegt in Nederland kan de AEX nemen. Hierin zijn de 25 grootste Nederlandse beursgenoteerde bedrijven opgenomen: ondermeer Shell, Unilever, Akzo Nobel en ING. De Amsterdam Exchange Index won afgelopen jaar 14 procent en liep alleen al in de eerste weken van 2024 maar liefst 9 procent op.

De kans is groot dat jouw prestaties minder zijn. De meeste AEX-aandelen deden namelijk niets. Maar ASML explodeerde. De chipmachinefabrikant kon je een dik jaar terug voor €500 op de kop tikken. Gisteren was de beurskoers €875. Een waardestijging van 75 procent. Het probleem is dat ASML met afstand het grootse Nederlandse bedrijf is. Het heeft daardoor een bizarre weging in de samenstelling van de AEX Index. ASML vertegenwoordigt 20% van de waarde! Het gevolg is dat een faillissement van ABN AMRO een verlies van 6 punten voor de AEX betekent, maar ook dat de index rond 800 punten zou noteren indien ASML de afgelopen weken niet was gestegen.

In de Verenigde Staten is het niet anders. De zogenaamde magnificent 7 vormen ruim de helft van de waarde van de S&P 500 Index: Apple, Alphabet, Amazon, Nvidia, Microsoft, Tesla en Meta. De grote gemene deler is Artificial Intelligence. AI is dé toekomstbelofte en beleggers zijn bereid ruim te betalen. 7 aandelen in de S&P 500 zijn geëxplodeerd. Voor 493 stuks geldt dat ze rustig voortkabbelen.

Vergelijk dus niet met de ongelofelijke rendementen van je buurman, maar staar je ook niet blind op een AEX of S&P 500. Als belegger dien je namelijk te spreiden om risico’s te verlagen. Dat betekent nu waarschijnlijk dat je achterloopt, maar als het AI-sprookje iets minder rooskleurig blijkt, dan krijgen dezelfde beursindices forse klappen en houdt de evenwichtig gespreide portefeuille veel beter stand. Vanuit dat perspectief is de geschiedenis ook ditmaal noemenswaardig. Begin 1900 bestond er een vergelijkbare situatie. Ook toen was er 1 sector die de aandelenmarkt domineerde en waarvan beleggers geloofden dat de groei oneindig was: spoorwegaandelen waren magnificent.

Met vriendelijke groet,

Jim Tehupuring

Andere blogs bekijken?

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer weten en wat wij voor u kunnen betekenen? Bel ons dan gerust. Wij hebben geen keuzemenu en staan u direct te woord.

Liever mailen? Binnen een werkdag heeft u een reactie van ons.

Website   blokken foto   1x1   5

© This website is build by