Hetportretbureau  PB 5042

The darkest hour is just before the dawn

10 november 2022 - Laurens Tabak

Het is een dramatisch beleggingsjaar en de verliezen zijn groot. De ‘bear’ heerst op de beurs. Een bear market een markt is waarin beleggers pessimistisch gestemd zijn en massaal hun aandelen verkopen. Hierdoor dalen aandelenkoersen, wat het pessimisme verder versterkt en wat leidt tot nog meer verkopen. Een negatieve spiraal die lang kan aanhouden.

Toch is een bear market goed nieuws voor iedere (beginnende) belegger die nog jaren heeft om vermogen op te bouwen. Hoe langer een bear market duurt, hoe langer u aandelen kunt kopen tegen aantrekkelijkere prijzen. Eén ding is namelijk zeker: ‘the market always bounces back’.

In de praktijk is het echter zo dat bijna geen enkele belegger tijdens een bear market staat te juichen. Want wie houdt het vol om maanden al dan niet jaren zijn geld te zien verdampen en vrolijk door te blijven beleggen? Maar weinigen beschikken over de stalen zenuwen die dat vereist. 

 

De Bull begint bij de Bear
Hoe gek het ook klinkt: wees optimistisch in pessimistische tijden. De volgende bull market start immers op de bodem van een bear market. Die bodem is echter onmogelijk te timen. In de praktijk blijkt vaak dat wanneer het niet goed voelt om in te stappen, het achteraf juist een uitstekend instapmoment bleek.

Dit is dan ook de reden waarom meesterbeleggers als Warren Buffet het liefste handelen in tijden van pessimisme: ‘het is niet omdat ik van pessimisme houd, maar omdat ik houd van de lage aandelenkoersen die het met zich meebrengt’.

In navolging hierop is het verstandiger om prestaties van aandelen te beoordelen op basis van hun bedrijfsresultaten en belangrijker nog, de vooruitzichten op lange termijn. De markt kan zakelijk succes immers een tijd lang negeren, maar uiteindelijk zal de koers de bedrijfsresultaten altijd volgen.

Slecht nieuws verkoopt
Momenteel zijn er veel zorgwekkende ontwikkelingen en de media laat niet na dit sterk te accentueren. De media is immers gek op slecht nieuws. Slecht nieuws verkoopt namelijk beter dan goed nieuws. 
Tijden waarin het slechte nieuws de media regeert doet vaak denken aan Churchill’s favoriete spreekwoord: ‘the darkest hour is just before the dawn’. We herinneren ons nog goed hoe de wereld plots stilstond na het uitbreken van de coronapandemie. De wereld zou nooit meer hetzelfde zijn en de financiële markten zouden z’n tegenslag nooit te boven komen. De realiteit is dat we in de twee voorbije jaren een fors herstel hebben gezien met nieuwe recordkoersen. We mogen dan ook niet vergeten dat het sentiment op de beurs snel kan omslaan.

Conclusie
Pessimisme in de markt biedt zoals gezegd koopkansen. Toch hebben de meeste beleggers juist bij een ‘uitverkoop’ als deze de neiging om op hun handen te blijven zitten, terwijl ze wel vooraan in de rij staan bij de uitverkoop van hun favoriete kledingwinkel. Denk daarom in pessimistische tijden als Warren Buffet en maak gebruik van uitverkoopmomenten op de beurs. Met hetzelfde geld koop je immers meer van hetzelfde.

Fb3b9f12a781067cb1e47a4bc95553b3b400dbea afb pexels

Andere blogs bekijken?

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer weten en wat wij voor u kunnen betekenen? Bel ons dan gerust. Wij hebben geen keuzemenu en staan u direct te woord.

Liever mailen? Binnen een werkdag heeft u een reactie van ons.

Website   blokken foto   1x1   5

© This website is build by