Hetportretbureau  PB 5042

Stap voor stap

23 mei 2020 - Ruud Starreveld

Vorige week werd de versoepeling van coronamaatregelen opnieuw toegelicht door Mark Rutte en Hugo de Jonge. Natuurlijk zijn de heren behoudend in hun toezeggingen en benadrukken zij de gevolgen als men de maatregelen niet serieus neemt. Goede nieuwsberichten nemen gelukkig steeds meer de overhand. Stap voor stap kunnen we weer vooruit kijken.

Gezien de volle stranden en parken lijkt het algehele sentiment bij velen al omgeslagen. Het optimisme en geloof in de toekomst neemt toe. Met name onder de jongeren. Veel ouderen en mensen in kwetsbare groepen blijven nog op hun hoede. 

Versnelling van trends
Ook op de financiële markten zien we een tweespalt ontstaan. De beurs is in toenemende mate een afspiegeling van bedrijven die we juist wel of juist niet interessant vinden om in te beleggen. De coronacrisis lijkt trends in versnelling te hebben gebracht.

Wel
Bedrijven met een sterke competitieve positie en weinig schulden blinken uit. Gezonde financiële buffers zorgen ervoor dat de crisis wordt overkomen. Sterker nog, de buffers worden aangewend om in problemen zijnde concurrenten of leveranciers over te nemen. Bestaande marktleiders gebruiken de coronacrisis dus om hun positie te versterken.

Kijkend naar sectoren dan blinken technologie, consumentengoederen en de gezondheidszorg uit. Op het wereldtoneel zien we dat China verder in het economisch herstel is dan de westerse wereld.

Niet
Bedrijven met veel concurrentie, lage marges en schulden hadden het al zwaar, maar worden midscheeps geraakt door de coronacrisis. De zwakke financiële en economische positie maakt dat de bedrijven snel in problemen komen.

Vliegtuigmaatschappijen, de auto-industrie en winkelvastgoed zijn voorbeelden van sectoren die we mijden. Door de coronacrisis valt de omzet terug of soms helemaal weg.

Beleggen = vooruit kijken
Dat veel bedrijven in 2020 geen winst maken is voor niemand meer een verrassing. Op de beurs gaat het daar echter niet alleen om. Beurswaarde is namelijk een weerspiegeling van de verwachte toekomstige winst.

Als beleggers proberen wij een inschatting te maken hoe de genomen maatregelen zullen uitpakken voor de beurzen wereldwijd. Blijven overheden bedrijven steunen waardoor grootschalige faillissementen uitblijven? Als dat zo is, dan zal de economische motor blijven draaien neemt de kans op forse beursdalingen af. 

Dagelijks zijn wij in contact met onze klanten, prospects en samenwerkingspartners. We merken dat velen momenteel met dezelfde vraag worstelen: hoe het toch kan dat aandelen de laatste weken herstellen terwijl we in de kranten veel sombere economische vooruitzichten lezen?


Het antwoord luidt: financiële markten lopen vooruit op het toekomstig herstel.Op de beurs is alle publieke informatie al in de koersen verwerkt. Dus ook het goede nieuws. De economie en de financiële markten kennen een eigen dynamiek. En voor lange termijn beleggers heeft dit gunstig uitgepakt. 

Het toekomstbeeld van vandaag is positiever dan dat van een maand geleden. De soep lijkt niet zo heet te worden gegeten als hij wordt opgediend. De spanningen rond het virus worden minder. Betekent dit dat er een serene rust volgt? Dat niet. 

Oude uitdagingen die door corona naar de achtergrond waren verdwenen doemen alweer op. De Chinees-Amerikaanse handelsoorlog kreeg al een opleving na nieuwe wetgeving van de Verenigde Staten tegen de Chinese telecomgigant Huawei.

En zo zal het altijd zijn. In uw privé situatie, in uw bedrijf maar ook in uw beleggingen. We doen geregeld één stap terug om er twee vooruit te maken.  

Persoonlijke afspraken
Nu de situatie rondom het coronavirus stabieler wordt, zijn wij vanaf 2 juni weer beschikbaar voor persoonlijke afspraken. Uiteraard houden wij rekening met de coronamaatregelen. We bewaren 1,5 meter afstand, wassen onze handen bij binnenkomst en spreken bij voorkeur buiten af (bijvoorbeeld in uw tuin of in onze kantoortuin).

Contact
Wilt u eens bijpraten of wilt u andere financiële zaken met ons overleggen? Neemt u dan gerust contact op. 

Met vriendelijke groet,

1Vermogensbeheer

7aaa9ab6a0633cd6bec139dd2303b65bb71e81f9 chart data desk document 590011

Andere blogs bekijken?

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer weten en wat wij voor u kunnen betekenen? Bel ons dan gerust. Wij hebben geen keuzemenu en staan u direct te woord.

Liever mailen? Binnen een werkdag heeft u een reactie van ons.

Website   blokken foto   1x1   5

© This website is build by