Hetportretbureau  PB 5042

Sparen anno 2020

5 oktober 2020 - Jim Tehupuring

Een briljante uitvinding: De Penny rekening-spaarpot van de Postbank. Op de basisschool maakte je hier 30 jaar terug echt de blits mee. Een guldentje er in en via een soort glijbaan rolde jouw gulden naar het juiste vakje. Je zag door het venster meteen hoeveel je gespaard had. 

De Postbank gaf ze aan elke kleuter met een rekening. Eens per jaar legen bij de bank en dan kreeg je nog een cadeautje ook! Het moedigde mij zeker aan om te sparen bij de Postbank. Briljante marketing en bovendien opvoedkundig verantwoord. De uitleg van mijn ouders dat je dankzij rente een jaar later geen fl.100,- meer had, maar misschien wel fl105,- klonk mij te mooi om waar te zijn. Maar het bleek allemaal te kloppen.

Sparen verstandig?
Anno 2020 mag ik mijn kinderen uitleggen waarom sparen verstandig is. En daar worstel ik mee. Verder dan ‘geld opzij leggen om uiteindelijk iets moois te kopen’ kom ik niet. Want alles van toen is niet meer. Chartaal geld maakt plaats voor giraal geld, de Postbank is verdwenen, die spaarpot dus ook en het verschijnsel rente is deze week officieel ter ziele gegaan. De Rabobank was de laatste grootbank die noodgedwongen negatieve rentes hanteert over tegoeden van meer dan €250.000. Je betaalt 0,5% rente om het op de bank te zetten. Daarbovenop stelde de Europese Centrale Bank dat ze wellicht de oude inflatiedoelstelling laat varen en dat buitengewone omstandigheden inmiddels aan te merken vallen als normale omstandigheden. Vrijvertaald: de rente blijft nog heel lang nul of lager. 

Buffertje aanhouden
Wat daarmee voor mijn kinderen geldt, geldt ook voor u en mij. Het is verstandig om een buffertje aan te houden of doelgericht te sparen, maar voor het overige is het veel verstandiger om investeringen te doen en geld voor je te laten werken. Ik heb thuis dus maar uitgelegd dat we via beleggingsapp Semmie jaarlijks het gespaarde geld gaan beleggen en dat het dan uiteindelijk vermeerdert.
Het goede spaarnieuws om af te sluiten: via Amazon blijk je gewoon een roze Pennyrekening-achtige spaarpot met euroglijbaan te kunnen kopen. Er zouden op 5 december best eens drie stuks bezorgd kunnen worden.

Met vriendelijke groet,


Jim Tehupuring

1ee24feead54e198c4be8ffd06acba7c8b676563 pexels cottonbro 3943727 1

Andere blogs bekijken?

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer weten en wat wij voor u kunnen betekenen? Bel ons dan gerust. Wij hebben geen keuzemenu en staan u direct te woord.

Liever mailen? Binnen een werkdag heeft u een reactie van ons.

Website   blokken foto   1x1   5

© This website is build by