Price is what you pay, value is what you get. Meesterbelegger Warren Buffet zei het begin 2008. Dat bleek daags voor de ineenstorting van het financiële systeem. Aangezien ons geheugen kort is (en zeker dat van beleggers) of indien u wat jonger bent, haal ik die pijnlijke periode even terug: de economie floreerde en beurzen deden het goed. Totdat zakenbank Lehman Brothers omviel en een gigantisch domino-effect in werking zette. Het bleek de aftrap van een diepdonkere periode in de financiële geschiedenis. De economie stortte in, beurzen ook en op het dieptepunt was in Nederland 1 op de 12 mensen werkloos. Hoe anders is dat nu? Ondanks corona groeit de economie weer en de geregistreerde werkloosheid is slechts 3,6%. En die beurzen, die staan op recordniveaus.
Terug naar Warren Buffet, die een vermogen van dik $100 miljard vergaarde door niet mee te beleggen in enthousiaste verhalen, maar door te kijken naar waarde. Want hoewel ik toejuich dat steeds meer Nederlanders investeren in aandelen, wil ik gelijktijdig aanraden om niet te beleggen in een verhaal, maar te kijken naar waarde. Immers, een koers zegt niets. Dat is enkel het resultaat van vraag & aanbod. En zolang de vraag groter is, dan stijgen de prijzen. Wil je nu aandelen kopen van het bedrijf in wiens verhaal je gelooft? Dan betaal je daar een prijs voor. Maar wie zegt dat die prijs de juiste is? Dat zal de toekomst uitwijzen.
Beleggen in waarde
Beleg je in waarde (waarbij het uitgangspunt de bezittingen op de balans zijn), dan weet je wat je echt koopt. En bij voorkeur beleg je in aandelen, waarvan de vermeende netto totaalwaarde van de bezittingen boven de prijs ligt van de beurskoers. De kans dat je dan hard je neus stoot bij een beetje tegenwind, is een stuk kleiner. ‘Valueaandelen’ zullen dan namelijk aanmerkelijk minder in prijs dalen dan populaire techbedrijven. Om die reden investeren wij veelvuldig in ‘holdings’. Beursgenoteerde investeringsmaatschappijen van zeer rijke families, vaak zijn die nog te koop met korting. De prijs ligt beneden de balanswaarde. Niet geheel toevallig, maar Berkshire Hathaway van Warren Buffet is een goed voorbeeld van zo’n holding. Geen beleggingsverhaal dat het goed doet bij de koffieautomaat, maar wel heel waardevol.
Met vriendelijke groet,
Jim Tehupuring
Heeft u vragen of wilt u meer weten en wat wij voor u kunnen betekenen? Bel ons dan gerust. Wij hebben geen keuzemenu en staan u direct te woord.
Liever mailen? Binnen een werkdag heeft u een reactie van ons.