Een volle tank voor €120 of stookkosten van €300 per maand. Het zijn directe gevolgen van het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Dat terwijl inflatie al zorgwekkend hoog was. En we zijn er nog lang niet. Grondstofprijzen rijzen de pan uit en alles wordt duurder.
Toch is er een plek waar momenteel deflatie de boventoon voert: de aandelenbeurs. Wereldwijd zijn beursindices met 10-15% gedaald. Wie belegt in Financials, Tech of chemie werd geconfronteerd met verliezen van 25% en erger. Beleggers zijn onrustig, angst regeert en de prijzen zijn gedaald.
Het is natuurlijk uitermate wrang je te focussen op financiële markten en je bezig te houden met vermogensgroei (en -bescherming), wetende dat 2000 kilometer verderop honderdduizenden mensen op de vlucht zijn en alles hebben moeten achterlaten. Verschrikkelijk. Hun toekomst is onzeker en niemand weet hoe de extreme geopolitieke onrusten zich uiteindelijk zullen ontvouwen.
Aandelenmarkt
Die onzekerheid over het verloop en de impact op de rest van de wereld is ook zichtbaar op de aandelenmarkt. Als beleggers ergens niet van houden is het onzekerheid. Cijfers kunnen dan houvast bieden. Kijk je historisch dan blijkt namelijk dat sinds de tweede wereldoorlog zich zo’n 30 geopolitieke schokken hebben voorgedaan. Denk aan de golfoorlogen, 9/11, Brexit en de val van de Berlijnse muur.
Beurzen reageerden altijd negatief met dalingen tot wel 40%. De gemiddelde daling van de S&P500 index was 11%. Wanneer je de cijfers verder analyseert blijkt echter ook dat in 83% van de situaties na 1 jaar de beurs weer hoger stond. Sterker nog: gemiddeld genomen wonnen aandelenkoersen uiteindelijk 8%.
Kansen?
Overspannen markten bieden kansen. En dat sentiment snel kan omslaan blijkt juist uit de hoge energieprijzen. 2 jaar geleden regeerde corona-angst. Er vloog er geen vliegtuig en auto’s stonden geparkeerd. Een vat ruwe olie kostte $0,00 (!). We waren er van overtuigd dat oliebedrijven geen toekomst meer hadden. Afgelopen week bereikte diezelfde olieprijs een record van $120 per vat. U zag het aan de pomp.
Uiteindelijk is het gewoon marktwerking. Vraag en aanbod. En wie verder kijkt dan vandaag en vaart op historisch besef kan daar desgewenst zijn voordeel mee doen.
Met vriendelijke groet,
Heeft u vragen of wilt u meer weten en wat wij voor u kunnen betekenen? Bel ons dan gerust. Wij hebben geen keuzemenu en staan u direct te woord.
Liever mailen? Binnen een werkdag heeft u een reactie van ons.