Hetportretbureau  PB 5042

Opnieuw succes voor tech in 2022?

10 januari 2022 - Jim Tehupuring

Dat was een makkelijk jaartje. De AEX Index stoomde lekker op om uiteindelijk te sluiten op bijna 800 punten. En dat allemaal zonder ook maar een correctie. In de afgelopen 25 jaar gebeurde het twee keer eerder dat de AEX niet tussentijds eens minimaal 10 procent daalde. Over 2021 hebben beleggers niets te klagen.

Maar wie iets dieper kijkt zag op de beurs eenzelfde tweedeling als in de reële economie. Daar draaien webwinkels en aannemers recordomzetten, terwijl gelijktijdig horeca-ondernemers en fysieke retailers het water aan de lippen staat. Aan het Damrak explodeerden de aandelenkoersen van chipbedrijven ASML, ASMI of betalingsverwerker Adyen en gelijktijdig waren Philips, Unilever, Heineken of verfmaker Akzo Nobel niet vooruit te branden. Wie niet of te weinig in ‘tech’ belegde zag de AEX oplopen, maar miste zelf de boot. Zogenaamde waarde-aandelen lieten het in 2021 afweten bij de groei van tech.

Klimaat tech-aandelen
Het klimaat voor tech-aandelen was zeer gunstig. Met name de lage rente. Bij een lage rente is aan de ene kant vreemd vermogen (lenen) goedkoop en bij een lagere rente zijn beleggers bereid om nu meer te betalen voor toekomstige winsten, dan als de rente hoger is. En dat is voor het komend beleggingsjaar ook waar het gevaar ligt. De economie toont tekenen van hoogconjunctuur, waarmee afkoeling op de loer ligt. Het arbeidsaanbod is schaars en de vraag hoog. Dat wakkert inflatie aan. Onder normale omstandigheden zou inflatie uiteindelijk moeten leiden tot rentestappen van de centrale banken. Voor koersen van tech-aandelen kan dat pijnlijk worden. Kijk je naar de VS dan loopt de lange rente al op, en de Fed geeft aan op korte termijn de beleidsrente ook te zullen verhogen. Techaandelen reageerden direct.

NASDAQ
De Amerikaanse tech-beurs Nasdaq presteerde in 2021 ook geweldig. 21 procent stijging. Wanneer je echter van de 100 aandelen uit de index de grootste weglaat (Amazon, Facebook, Apple, Google), dan blijkt dat het vooral die megabedrijven waren die vermeerderden. De andere 95 kenden gemiddeld een waardeverlies van bijna 20%.

Of het gedaan is met de koersstijgingen van tech? Ik weet het niet. Maar een hogere rente gaat niet helpen. Die houden we nauwlettend in de gaten. En ondertussen kan het geen kwaad om ook een deel in die saaie oude vertrouwde maar stabiele waarde-aandelen te investeren.

Met vriendelijke groet,

Jim Tehupuring

0195c34f1dcea0ddc5d485b279e9e161797ded82 vrfgtr

Andere blogs bekijken?

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer weten en wat wij voor u kunnen betekenen? Bel ons dan gerust. Wij hebben geen keuzemenu en staan u direct te woord.

Liever mailen? Binnen een werkdag heeft u een reactie van ons.

Website   blokken foto   1x1   5

© This website is build by