Hetportretbureau  PB 5042

(On)rechtvaardig

Jim Tehupuring

Een oom van me vertelde het me toen ik 7 was: rijk word je door niet veel uit te geven. Een jaar of twintig later kwam ik bij een klant die je met €5 miljoen belegd vermogen wel als ‘rijk’ kon betitelen: “ik geef al jarenlang standaard 10% uit van alles wat ik verdien”, zei hij, om vervolgens zijn Rolls Royce de garage uit te rijden. M’n oom had gelijk.

Nu de overheid in corona-tijd aan de lopende band miljarden uittrekt om de crisis het hoofd te bieden, wordt ook steeds duidelijker dat die rekening uiteindelijk ook betaald moet worden. Hoekstra, Wiebes en Koolmees geven noodgedwongen geld uit dat er eigenlijk helemaal niet is. Die schuld moet ooit ingelost worden. Het kan toeval zijn, maar afgelopen week presenteerde staatssecretaris Vijlbrief (Financien) een pakket met bouwstenen voor een 'beter' belastingstelsel.

Robin Hood
Als een soort Robin Hood zal hij gedacht hebben: je moet het geld daar halen, waar het ook echt is. Vermogens boven €1 miljoen wil hij nog zwaarder belasten.
En dat is wel heel slim. In het rapport valt namelijk ook te lezen dat ruim de helft van alle huishoudens in Nederland geen vermogen heeft. Die zullen het vast met het voorstel eens zijn. Voor hen zal het namelijk sowieso al onrechtvaardig voelen dat ze minder bezitten. Maar komt dit omdat die groep simpelweg pech had of omdat ze andere keuzes hebben gemaakt dan de ‘rijken’? En betreft het daadwerkelijk een gevoel van onrechtvaardigheid of stiekeme jaloezie?

Vermogensbelasting
Om een en ander in perspectief te plaatsen: vermogens boven €1 miljoen worden reeds belast met 1,74% vermogensbelasting. Daaronder 1,38%. Dat lijkt weinig, maar wie netjes zijn hele leven spaarde, weinig uitgaf en nu €500.000 bezit moet dus doorlopend jaarlijks €6.900 afdragen. Ja, de sterkste schouders kunnen een zwaardere last dragen. Maar als je bedenkt dat de inflatie in 2019 2,67% bedroeg dan daalt hun koopkracht na afdracht van belasting met maar liefst 4%. Bezit je meer dan €1 miljoen dan is dat 4,4%. Met een spaarrente die voor grotere vermogens negatief is (-0,5%) verlies je dan zo’n 5% per jaar. Dat is in totaliteit al een stevige belasting lijkt me.

Ik denk dat het best onrechtvaardig voelt voor wie zuinig heeft geleefd, succesvol was als ondernemer en/of hard heeft gewerkt. Die kleine groep mag nu wederom de rekening betalen voor de rest. En dat vertelde mijn oom niet.

Jim Tehupuring

3e4d27b5afb3ce39b1f911628f7cd8e6f9242252 silver and gold coins 128867

Andere blogs bekijken?

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer weten en wat wij voor u kunnen betekenen? Bel ons dan gerust. Wij hebben geen keuzemenu en staan u direct te woord.

Liever mailen? Binnen een werkdag heeft u een reactie van ons.

Website   blokken foto   1x1   5

© This website is build by