Hetportretbureau  PB 5042

On fire

7 augustus 2021 - Jim Tehupuring

Google heeft slimme algoritmes, dus het zal geen wonder zijn dat ik steevast advertenties krijg van 2 hyperenthousiaste mannen die mij vertellen hoe ik zonder veel geld simpeltjes heel veel geld met vastgoed kan verdienen. Google ziet mij als doelgroep: financieel geïnteresseerd en ‘millennial’. 

Onder die generatie is de ‘Fire-beweging’ populair en dat weten deze vastgoedcoaches maar al te goed. Financial Independence, Retire Early: verwerven van financiële onafhankelijkheid, waardoor je niet meer hoeft te werken. Het Fire-principe is simpel. Je leeft zuinig en zet zoveel mogelijk opzij. Bezit je uiteindelijk een vermogen ter grootte van 25 keer je jaarlijkse uitgaven? Dan kun je stoppen met werken. Dus wie €30.000 uitgeeft, heeft met €750.000 voldoende om nooit meer iets te hoeven doen. Klinkt goed toch? Het uitgangspunt daarbij is dat indien je 4 procent rendement maakt, je een inkomen uit het vermogen genereert. Gemakshalve gaat Fire voorbij aan inflatie en vermogensbelasting. 

Fire-gedachte
Wat ik wel heel sterk aan de Fire-gedachte vind: je wordt aangemoedigd om nu overbodige uitgaven te schrappen en zo geld over te houden dat je aan je vermogen toevoegt. Het maakt je financieel bewust en verstandig. Maar de droom van niks meer hoeven doen blijft allen bestaan als je passief inkomen genereert. Rente uit verstrekte leningen, Dividend uit aandelen of huur uit vastgoed. Fire wekt de illusie dat je voor passief inkomen niets hoeft te doen. En dat is onzin. Ook geld verdienen met geld, kost tijd en vereist kennis plus ervaring. Bovendien zul je risico’s moeten nemen. Met de gestegen beurzen, huizenprijzen en crypto’s denken veel mensen dat het met die risico’s wel meevalt. Dat gevoel werd bij mij extra bevestigd in de commercials van de twee mannen die volledig on fire vertellen dat je slechts €5000 nodig hebt om rijk te worden met vastgoed. Een huisje flippen, sourcen en hefbomen is een fluitje van een cent als je hun training volgt. Schrijf je nu in! Deze week legden ontevreden cursisten beslag toen ze erachter kwamen dat dit vastgoed over luchtkastelen ging, nadat ze duizenden euro’s voor de cursus betaalden. Samenvattend: de Fire-beweging kent veel goede elementen, maar blijf vooral zelf realistisch en denk na voor je investeert.  

9be045f437533e4ada17352011202aa4545dab56 pexels pixabay 247851 frefr

Andere blogs bekijken?

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer weten en wat wij voor u kunnen betekenen? Bel ons dan gerust. Wij hebben geen keuzemenu en staan u direct te woord.

Liever mailen? Binnen een werkdag heeft u een reactie van ons.

Website   blokken foto   1x1   5

© This website is build by