Hetportretbureau  PB 5042

Nivellering een sta-in-de-weg

20 januari 2024

In het Zwitserse Davos komen jaarlijks allerlei invloedrijke figuren bijeen tijdens het World Economic Forum. Internationale politici, CEO’s, NGO’s en wetenschappers ontmoeten elkaar om wereldproblematiek op sociaal en economisch vlak te bespreken.

Rebuilding trust
Deze week was het weer zover: werken aan een betere wereld met als thema Rebuilding trust. Na de coronapandemie en met oorlogen in Oekraïne en Gaza of piraterij op de Rode zee is het inderdaad zaak dat consumenten en bedrijven vertrouwen hebben in de toekomst en het geld laten rollen. Goed voor de economie.

Motieven
Anders dan de naam vermoedt, is het WEF helemaal niet zozeer bezig met economische groei. De aanwezige politici en weldoeners bespreken vooral hoe de wereld voor iedereen beter moet worden. Vanuit dat perspectief kun je je afvragen of CEO’s van Intel, Pfizer of JP Morgan niet met ietwat andere motieven aanwezig zijn. Hetzelfde geldt voor Shell, Unilever of ING. Die betalen niet zomaar tonnen voor een WEF-lidmaatschap. Als belegger verwacht ik ook van hen dat zij de focus hebben op productinnovatie, klanten en het verbeteren van bedrijfsresultaten zodat de aandeelhouderswaarde toeneemt.

Nivellering
Het gros van de aanwezigen in Davos zal dat verwerpelijk noemen. Een van de doelen die het WEF namelijk stelde als droombeeld voor 2030 is samengevat in een verontrustend zinnetje: You will own nothing and be happy. Geen bezit, wel blij. Een bijna communistisch ideaalbeeld waarbij de macht in handen is van overheden en enkele grote bedrijven. Toch zie je ook Nederland geleidelijk die kant op bewegen. Hier noemen we dat met een mooi woord nivellering. Zwaardere belastingen op alle fronten en gelijktijdig lastenverlichting aan de onderkant van de samenleving. Het is niet dat ik dat oneerlijk vind, maar we moeten ons wél realiseren dat we uiteindelijk alleen echt vooruitkomen dankzij innovaties. Die komen hoofdzakelijk vanuit de private sector. Economische groei (en toenemende welvaart) kan enkel bestaan wanneer er een impuls is om harder te werken of een onderneming te starten omdat je kansen ziet. Nivellering de-stimuleert. Ik hoop dan ook dat onze demissionair ministers Rutte, Adriaansens en Van Leeuwen die afgelopen week uiteraard op de Zwiterse bergtop zaten, zich vooral laten leiden door de grondslag van hun partij en zich geen WEF-zand (of sneeuw) in de ogen laat strooien.

Met vriendelijke groet,

Jim Tehupuring

Andere blogs bekijken?

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer weten en wat wij voor u kunnen betekenen? Bel ons dan gerust. Wij hebben geen keuzemenu en staan u direct te woord.

Liever mailen? Binnen een werkdag heeft u een reactie van ons.

Website   blokken foto   1x1   5

© This website is build by