Hetportretbureau  PB 5042

Niet zo heet gegeten

8 augustus 2022 - Jim Tehupuring

Dat het einde der tijden nabij was, leek een zekerheidje. Oorlog, exploderende energieprijzen, schaarste, inflatie en oplopende rente. Niets stond ons in de weg om via een beurscrash in een diepe recessie te belanden. Tenminste, als je het nieuws de afgelopen maanden mocht geloven.

Want waar beursexperts wellicht vaak iets te positief zijn, zo kun je het aan de gemiddelde journalist prima overlaten om een beetje tegenslag als een naderende apocalypse aan te kondigen. Zo gebeurde het dat beleggers tijdens de eerste 6 maanden van 2022 massaal op de verkoopknop drukten, met als resultaat dat alleen al de AEX Index 20% terrein verloor en €225 miljard van haar waarde inleverde.

Olieprijs
Maar soms vergeten we dat economie bestaat bij communicerende vaten. Vraag en aanbod. Neem bijvoorbeeld de olieprijs. Deze schoot door het dak toen Poetin Oekraïne binnenviel. De opkomende schaarste zou leiden tot fors hogere benzineprijzen en er ging geen dag voorbij of het journaal maakte een item aan de pomp. Zeker toen de prijs door €2,50 ging. Gelukkig creëert dure olie, lage olie. Aan de ene kant zal de hoge prijs leiden tot minder vraag. We nemen minder vaak de auto. Aan de andere kant zal ook het aanbod toenemen, doordat olieproducenten extra bronnen willen aanboren. Het gevolg is dat de prijs snel kan dalen. En zo gebeurde het dat deze week de olieprijs (die nooit meer zou dalen) is gedaald tot het niveau van voor de Russische invasie.

Koerswinsten
Wie de financiële markten volgt zag de afgelopen maand prachtige koerswinsten. Wat bleek: beursgenoteerde bedrijven doen het helemaal niet zo slecht. De omzetgroei is met 6% weliswaar iets minder dan in 2021, maar de gemiddelde winstgevendheid is nog ijzersterk. Binnen de Amerikaanse S&P 500 Index presteert 73% van de bedrijven boven verwachting. Hetzelfde beeld zie je in Nederland. Enkelen hebben zeker last van hogere grondstofprijzen en margedruk, maar over het algemeen zie je keurige resultaten en blijven omzetdoelstellingen in takt. De soep werd loeiheet geserveerd, maar een stuk minder heet gegeten. Sterker nog: beleggers pruimen deze kwartaalcijfersoep prima.

Met vriendelijke groet,

Jim Tehupuring

36cee64329a55bde615e97e01a16687f50c1a344 soep

Andere blogs bekijken?

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer weten en wat wij voor u kunnen betekenen? Bel ons dan gerust. Wij hebben geen keuzemenu en staan u direct te woord.

Liever mailen? Binnen een werkdag heeft u een reactie van ons.

Website   blokken foto   1x1   5

© This website is build by