Hetportretbureau  PB 5042

Korte termijn gehijg of lange termijn geduld

22 augustus 2022 - Jim Tehupuring

Nog niet zo lang geleden belde je de bank voor een aandelentransactie. Via teletekst volgde je beurskoersen en nieuws las je een dag later in de krant. Beleggen was heel relaxt. Mobiele telefonie bracht de eerste verandering: tijdens de camping hausse in 1997 waren het brave huisvaders die al bellend vanaf de camping beurzen hoger wisten te zetten.

Rond de eeuwwisseling kwam de echte doorbraak. Met alex.nl kon je online beleggen en direct reageren op elke koersbeweging of nieuwsbericht. En nog lekker goedkoop ook. Een revolutionaire stap omdat hiermee beleggen voor iedereen toegankelijk werd. 

Adyen
Maar van de keerzijde werd ik me afgelopen week ook nadrukkelijk bewust nadat ‘payment service provider’ Adyen halfjaarresultaten publiceerde. Het betaalplatform van het oer-Hollandse en relatief jonge Adyen gaat al jaren als een speer en beleggers weten dit te waarderen. 4 jaar geleden ging Adyen naar de beurs voor €240 per aandeel. Recent topte de koers dik 1000%(!) hoger: €2800. Ook donderdag overlegde Adyen uitstekende cijfers. Via het platform werd voor €346 miljard aan transacties verwerkt en de omzet steeg 37%. De winstmarge viel echter fractioneel lager uit. Beleggers reageerden direct na beursopening in blinde paniek en dumpten Adyen. Het aandeel daalde 15%: €8 miljard beurswaarde in rook op. En terecht toch? Want een half jaar iets minder winstmarge is desastreus voor elk bedrijf.

Koersherstel
Gelukkig kwam het management later op de dag met een videocall om de resultaten toe te lichten en rustig uit te leggen dat ze bezig zijn met lange termijn groei, kijken naar het bredere plaatje en nu ondermeer iets hogere kosten hebben doordat er extra personeel is aangetrokken voor verdere groei. Beleggers waren weer gerust, besloten toch Adyen te kopen en 2 uur later was de aandelenkoers bijna geheel hersteld.

Wie zonder internet op de camping zat en een dag later de slotkoers van Adyen in de krant las, zou zich geen seconde zorgen hebben gemaakt. Het geeft maar weer eens aan dat beleggen niet gaat over kortzichtig reageren, maar om lange termijn geduld. Dan groeit het belegd vermogen vrijwel vanzelf. Wat dat aangaat is de moderne techniek prachtig, maar ook een gevaar voor beleggers.

8d0aa1bd443e17004278b1ed081d8c1c88719493 short of long term

Andere blogs bekijken?

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer weten en wat wij voor u kunnen betekenen? Bel ons dan gerust. Wij hebben geen keuzemenu en staan u direct te woord.

Liever mailen? Binnen een werkdag heeft u een reactie van ons.

Website   blokken foto   1x1   5

© This website is build by