Hetportretbureau  PB 5042

Inflatie

13 april 2024


Inflatie. Half Nederland had geen idee wat dit was. Twee jaar geleden tenminste. Gelukkig is er zoiets als Google. ‘inflatie’ zou in 2022 een veelgebruikte zoekterm blijken. Net als recessie. Dankzij Google weet Nederland nu wél wat inflatie is. Alles wordt duurder en je geld wordt minder waard.

Eind 2022 piekte de Nederlandse inflatie op 14,5% om dat jaar een gemiddelde prijsontwaarding van 10% te bereiken. Inflatie was dagelijks in het nieuws. Het pak melk in de supermarkt werd belachelijk duur en inflatie was ‘talk of the down’.

Maar onderschat inflatie niet. Het is een sluipmoordenaar. Want ook als de inflatie laag is, holt het ongemerkt je vermogen uit. Bij 2% inflatie heeft een €100-biljet van nu over 30 jaar nog ongeveer een koopkracht van €60. Over het langetermijneffect van 10 procent inflatie kun je beter maar niet nadenken.

Toch mocht die hoge inflatie eigenlijk geen verrassing zijn. De Europese Centrale Bank heeft jarenlang geld over de eurozone uitgestrooid. Er zijn nu 70% meer euro’s in omloop dan 10 jaar geleden. Dan is het simpel: waar meer van is, wordt minder waard.

Toch is het grappige dat wanneer je nu iemand vraagt naar inflatie, je waarschijnlijk hoge percentages zult horen. De werkelijkheid ligt anders: in 2023 daalde de inflatie fors en was zelfs even negatief. De actuele inflatie in de eurozone is 2,4%. Het percentage nadert de 2-procent doelstelling van de ECB.

De maatregelen die het orgaan trof hadden effect. Dankzij de hogere beleidsrente namen de bestedingen af. Er is simpelweg minder vraag wat leidt tot een prijsdrukkend effect. Het nadeel daarvan is dat de economie ook stilviel en de werkloosheid oploopt.

Met name in motor Duitsland zijn er problemen. Het is voor de ECB daarom nu tijd om de voet van de rem te halen. Dat zou een uniek moment zijn: tot dusver volgde de ECB altijd de Amerikaanse centrale bank (Fed). Hier is de inflatie echter nog altijd hoger en de economie sterker. Gezien de economische ontwikkelingen moet de ECB nu de leiding nemen, een eigen koers varen en (meerdere) renteverlagingen doorvoeren.

Met vriendelijke groet,

Jim Tehupuring

Andere blogs bekijken?

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer weten en wat wij voor u kunnen betekenen? Bel ons dan gerust. Wij hebben geen keuzemenu en staan u direct te woord.

Liever mailen? Binnen een werkdag heeft u een reactie van ons.

Website   blokken foto   1x1   5

© This website is build by