Hetportretbureau  PB 5042

Ik tank niet, maar u ook niet

2 mei 2020 - Jim Tehupuring

Het was 7 maart jongstleden. 62 hele litertjes Shell V-power tankte ik zakelijk voor €1,65 per stuk. Het is de laatste keer dat ik heb getankt. 2 maanden rijden op 1 tank benzine. En nog steeds is 'ie niet leeg. De besparing zou kunnen leiden tot enthousiasme, maar ik word er eerder mistroostig van. Op microniveau is het namelijk een teken van de geïmplodeerde economische activiteit ten gevolge van corona.

Ik tank niet, maar u ook niet. Op macro niveau is de impact immens. De transportsector ligt stil, vliegtuigen staan aan de grond en autoverkopen halveerden in april. De prijs van een vat ruwe olie daalde sinds januari van $63 naar $10. Dat is nog geen dubbeltje voor een liter. En natuurlijk is het leuk dat wanneer je nu tankt, het lekker goedkoop is, maar schijn bedriegt. Het is korte termijn voordeel. 


Geld moet rollen
Geld moet rollen en het rolt nu niet, waardoor we uiteindelijk allemaal een heel groot nadeel hebben en minder welvarend zullen zijn. Sommige economen verwachten een U-patroon, waarbij we weldra een ongekend herstel zullen inzetten. Ik behoor niet tot die groep. Het groeipatroon zal eerder op een L lijken vrees ik. 

Shell
Wie hier ook voor vreest, is het management van Royal Dutch Shell. Zij zagen de vraag naar olie instorten en hun omzet ook. Shell verwacht dat de olieprijs überhaupt niet meer herstelt tot pre-corona niveaus. Shell heeft daarop voor het eerst sinds de tweede wereldoorlog haar winstuitkering aan aandeelhouders verlaagd: 66 procent er af. Daarmee verliest Shell het predikaat ‘weduwen en wezen-fonds’. Ik vind de dividendverlaging een verstandige keuze. Op deze wijze bewaart Shell voldoende financiële soliditeit en is het bedrijf beter bestand tegen langduriger tegenwind.

Met deze ontwikkeling en het beursherstel in de afgelopen weken denk ik dat je als belegger je nu vooral moet afvragen of de euforie op de financiële markten niet iets te groot is. Is het niet aannemelijk dat na Shell (maar ook Randstad, ING of Adidas) er in de komende tijd meer bedrijven de tering naar de nering zetten en hun dividend schrappen? Dat er minder geld rolt en ook niet snel weer gaat rollen? 

Wij hebben afgelopen week in elk geval winst genomen op korte termijn aandelenposities en bescherming aan de portefeuilles toegevoegd. Voorlopig zie ik mezelf echt nog niet weer wekelijks tanken.

577997de7556b2a48ac821500650a6be877818d1 car refill transportation gas 9796

Andere blogs bekijken?

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer weten en wat wij voor u kunnen betekenen? Bel ons dan gerust. Wij hebben geen keuzemenu en staan u direct te woord.

Liever mailen? Binnen een werkdag heeft u een reactie van ons.

Website   blokken foto   1x1   5

© This website is build by