Hetportretbureau  PB 5042

Houvast

17 maart 2020- Jim Tehupuring

Vraagt u zich ook af waar de beursdaling stopt? Wij krijgen deze dagen veel beleggers en (nog) niet-beleggers die zich afvragen of dit het moment is om bij te kopen of te starten. 
Uiteraard is de onzekerheid in de markt zeer vervelend. Niemand weet waar de bodem in de markt ligt. Ook wij niet. Wel ervaren we opnieuw dat beleggen vooral een emotionele achtbaan kan zijn, zeker als de korte termijn zo onzeker is. Gelukkig biedt lange termijn visie houvast.

Hieronder leest u onze overdenkingen.

Voor buitenstaanders is de beurs bijzaak en niet meer dan een economische barometer, maar een daling als die van de laatste weken raakt ons beleggers keihard. Natuurlijk hoort verliezen er soms bij, maar niet in deze mate, waarbij de oorzaak achter de daling extern en niet-financieel gedreven is.

De situatie in de wereld is door het COVID-19 virus aanzienlijk veranderd. In dergelijke tijden vraagt iedere belegger (particulier en professioneel) zich af of en wanneer het stopt.

Angst en vrees
Op dit moment worden de financiele markten beheerst door angst en vrees. Er is geen grip op de situatie, niemand weet wat de consequenties zijn en onze natuur kiest er dan voor om voor het zwartste scenario te gaan en onszelf te beschermen. In geval van beleggers: verkopen.

Dat is massaal gebeurd in de afgelopen weken. Nog geen 3 weken geleden noteerde de AEX Index 629 punten en na een nieuwe renteverlaging van de Amerikaanse FED zagen we een dieptepunt van 400. Een daling van maar liefst 37%.

Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. De waarde die in jaren is opgebouwd is in enkele weken als sneeuw voor de zon verdwenen. Dat geldt nu, maar het erge is, dat geldt sinds de start van de aandelenhandel in 1606. Iedere cyclus eindigt met een overmaat aan vertrouwen en de daling wordt getriggerd door iets wat niemand zag aankomen. Was dit in 2008 het omvallen van Lehman, nu blijkt het een nieuw Coronavirus COVID-19.

Houvast
Hoe erg het coronavirus ook is, aan dit virus komt een einde. Het grootste deel van de wereld is hard bezig aan de bestrijding hiervan. Dit biedt houvast.

Het is nu zaak om de ontwikkelingen te nemen zoals ze zijn. Niemand wordt gespaard, maar vooral het MKB wordt direct geraakt. Veel is afhankelijk van het vet op de botten dat deze ondernemers hebben.

Economische krimp gaan we zeker zien en ook een recessie (2 opeenvolgende kwartalen krimp) is onvermijdelijk. Wanneer we 3 maanden verder zijn, meer over het virus weten en maatregelen effect sorteren zal de economische activiteit ook weer aantrekken. Wanneer dit beeld realistischer wordt zullen beurzen positief reageren. Je kunt je namelijk afvragen of een milde recessie afstraffingen van 30-50% rechtvaardigt.

Indien dit scenario zich voltrekt krijgen we allemaal weer het ‘had ik maar’-gevoel. Had ik maar posities uitgebreid in maart 2020. Of was ik toen maar gestart met het spaargeld dat ik ervoor al van plan was te gaan beleggen. Maar nu kopen vergt heel veel moed. Toch is dat ook beleggen. Doen wat het moeilijkste is: do the hard thing.

Lange termijn beleggen is niet bijzonder risicovol, het risico ligt eerder bij de belegger zelf. Heeft de belegger in moeilijke tijden knieën die sterk genoeg zijn? Neemt u nu uw verlies, dan zal dat uw angst voor beleggen veel groter maken dan nodig is. Dat zal achteraf blijken.

In 2019 zult u vast regelmatig met veel genoegen naar de tot dan toe behaalde beleggingsresultaten hebben gekeken. Velen waren hier hartstikke tevreden mee en dan opeens verdampt dit prachtige rendement in enkele weken. Dat is heel zuur en ook emotioneel belastend. We voelen met u mee, want ook wij hebben grote verliezen in onze privé effectenportefeuilles opgelopen.

Vasthouden
De lagere beurskoersen zijn een feit, maar als belegger moet je de ratio laten regeren en niet de angst. Juist nu. Wij verkopen daarom niet in paniek, maar houden vast. Wel zullen we de komende periode onze overtollige liquiditeiten aanwenden voor nieuwe posities. 

De afgelopen weken hebben klanten van 1Vermogensbeheer kleine en grote bedragen op hun effectenrekening bijgestort. Daarnaast mochten we een aantal nieuwe klanten verwelkomen voor wie we nu aan de slag gaan. 

De huidige markt biedt het voordeel dat nieuwe posities ingenomen kunnen worden via geschreven putopties (afnameplichten). De volatiliteit is ongekend hoog en optiepremies sky high. Voor ‘at-the-money’ putopties van vrijwel alle aandelen geldt dat een putoptie met 9 maanden looptijd minimaal 15% premie oplevert.

Dit betekent dat je 15% marge naar beneden hebt, 15% winst maakt indien de beurs vlak blijft en het beter zult doen met de geschreven put dan met een belegging in de aandelen zelf voor zover de aandelenkoerss niet meer dan 15% herstelt.

De verliesnemers zijn de winstbrengers van trouwe beleggers. Laat u zich vooral niet gek maken. Blijf vertrouwen op succesvol lange termijn beleggen en de wetenschap dat na de crisis de koersen het hardst stijgen. De beurzen zijn alle crises (!) altijd weer te boven gekomen en elke belegger die stand heeft gehouden, is hiervoor steeds meer dan ruimschoots beloond. 

Gezondheid staat voorop
Als beleggers zijn we natuurlijk gefocust op het korte termijn financiële verlies. Dat is begrijpelijk. Maar of het nu vanwege de angst is om onze gezondheid of om het tij op de beurzen te keren; het is ook aan ons om de getroffen maatregelen en voorschriften te volgen en verspreiding van het virus te beperken.

Bij 1Vermogensbeheer volgen wij daarom de richtlijnen van het RIVM op. We monitoren uw portefeuille continu. Dit doen we in shifts op kantoor, maar werken ook deels vanuit huis. We vermijden groepscontact, wassen regelmatig onze handen met water en zeep en zoeken niet het risico op. Hoe vervelend de maatregelen ook zijn, als collectief zijn we sterker dan als individu

D9959a3d49b2538c285e84629d9413dc57d53ca2 adult aged baby care 226617

Andere blogs bekijken?

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer weten en wat wij voor u kunnen betekenen? Bel ons dan gerust. Wij hebben geen keuzemenu en staan u direct te woord.

Liever mailen? Binnen een werkdag heeft u een reactie van ons.

Website   blokken foto   1x1   5

© This website is build by