Hetportretbureau  PB 5042

Hoe ver gaan we?

19 september 2020 - Jim Tehupuring

Doodsbedreigingen ontving ik, toen ik in april mij op deze plek afvroeg hoeveel bedrijven en banen we moeten opofferen om levens te redden. Inderdaad, de corona-angst was groot. Ik was echter zelf minstens zo angstig voor de economische gevolgen van alle maatregelen. Nog steeds.

Het aantal werklozen steeg met dik 175.000 mensen en zal nog veel verder oplopen. Onze economie kromp op jaarbasis met 9,3%. De miljoenennota becijferde dat het begrotingstekort in 2020-2021 boven €100 miljard uitkomt. En oja: uw huishouden draagt €525 bij om KLM voorlopig in de lucht te houden.

Impact op welvaart
Tot dusver camoufleren de overheidsmiljarden de impact op onze welvaart. Half Nederland zit thuis wat te mailen en te zoomen en krijgt maandelijks z’n loon gestort. Nog wel… het economisch verkeer is verlamd en in sommige sectoren volgt een golf van faillissementen zodra overheidssteun wegvalt. De echte klap moet nog komen. Gezondheid gaat voorop, maar zouden de mensen die mij dood wensten ook bereid zijn om zelf in te leveren om levens van anonieme corona patiënten te redden/verlengen?

'Verontrustend'
Ik durf nog verder te gaan. Media strooien hele ‘verontrustende’ cijfers over ons uit. 1200 positieve tests op een dag! Nog nooit zoveel! Dat klopt, maar eerder was er geen testcapaciteit. 60 coronadoden in augustus!! Dat klinkt heel erg. Op een normale dag gaan er echter al 425 mensen dood en de hittegolf in juli eiste 400 slachtoffers in 1 week. Dan de 6250 coronadoden in Nederland!! Dat vind ik verschrikkelijk. Maar wist u dat er in de winter van 2018 een oversterfte was van 9.444 als gevolg van griep?

De overheid klinkt heel overtuigd in haar doen en laten. Maar moet de overheid niet iets zelf kritischer zijn? Want naar Zweden werd destijds met een beschuldigend vingertje gewezen toen zij kozen voor een milde corona-aanpak. Daar kromp de economie minder, de werkloosheid steeg minder en met 5800 coronadoden is het aantal sterfgevallen ook te overzien. Mijn viruskennis is beperkt, maar dat de economische pijn van de maatregelen nog moet komen zie ik wel. De prijs die we gaan betalen wordt alleen maar hoger. En daarom rest de vraag: doen we samen echt het goede of mogen we ook kritisch zijn op het gevoerde beleid?

9d10f861a895c1f28098acc5a813ee5c24ebc5db pexels edward jenner 4031867 r5

Andere blogs bekijken?

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer weten en wat wij voor u kunnen betekenen? Bel ons dan gerust. Wij hebben geen keuzemenu en staan u direct te woord.

Liever mailen? Binnen een werkdag heeft u een reactie van ons.

Website   blokken foto   1x1   5

© This website is build by