Hetportretbureau  PB 5042

Het rentespook

20 maart 2021 - Jim Tehupuring

10 jaar geleden kreeg je nog 3% rente op je spaargeld. Kon je het iets langer kwijt, dan leverde een deposito rustig 4% op. Dat rente negatief zou kunnen worden geloofde niemand. Inmiddels wel. De spaarrente is nul en wie over een groter bedrag beschikt, mag 0,5% toeleggen om geld bij de bank te stallen. Voor wie schulden maakt is het een groot feest. Geld is bijna gratis.

Risico lenen
Was het voorheen ondenkbaar om een hypotheek van €1 miljoen aan te gaan vanwege de enorme rentelast? bij de huidige hypotheekrentes is het huren van een appartementje vaak nog duurder. Vergis je echter niet in het risico van zo’n enorme lening. Want behalve dat je een schuld moet aflossen, kan de rentelast ook stijgen.

Lage rente
Dat zien we in de Verenigde Staten. Ook daar houdt de centrale bank de rente kunstmatig laag, maar begint marktwerking eindelijk weer een rol te spelen. De overheid en de centrale banken hebben duizenden miljarden in de markt gepompt. Dit heeft zijn effect: de Amerikaanse economie is beter hersteld dan in Europa. Maar de combinatie van meer geld in omloop en aantrekkende groei, leidt tot inflatie (geldontwaarding). Het geld wordt minder waard, het vertrouwen in de dollar neemt af en in de wetenschap dat die munt straks minder waard is, willen geldverstrekkers hier een vergoeding voor: een hogere rente. In Amerika begint de marktrente op te lopen.

Geldontwaarding
Een scenario waar we hier ook rekening mee moeten houden. Overheden strooien met geld en de ECB zal nog honderden miljarden in omloop brengen door obligaties op te kopen. Als het plan werkt, zal de economie aantrekken. Maar ook de geldontwaarding. En dus hogere marktrentes. Dat zou wel eens heel vervelend kunnen worden voor al die mensen die nu tegen de hoofdprijs een dure woning kochten met een maximale hypotheek in de veronderstelling dat die goedkoop was vanwege de lage rente. We denken nu dat dit niet zal gebeuren net zoals we eerder dachten dat de rente niet naar nul kon. Maar als de rente stijgt zijn de problemen voor personen en bedrijven die zich nu vol in de schulden steken uitgaande van een lage rentelast, niet te overzien.

19677b79ecf855c24ec97c8f6a17366b9fec18f8 rente

Andere blogs bekijken?

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer weten en wat wij voor u kunnen betekenen? Bel ons dan gerust. Wij hebben geen keuzemenu en staan u direct te woord.

Liever mailen? Binnen een werkdag heeft u een reactie van ons.

Website   blokken foto   1x1   5

© This website is build by