Hetportretbureau  PB 5042

Het instapmoment

24 oktober 2022 - Laurens Tabak

Herfst 2021: ‘ik zou graag willen beginnen met beleggen, maar de koersen staan mij te hoog’. Nu, een jaar later, is het sentiment volledig gedraaid: ‘de koersen zijn wel erg hard gedaald. Laat ik nog maar even wachten met instappen’. Of is het juist nu een goed instapmoment?

De beurs is inderdaad flink gezakt. Internationale beurzen staan 20 tot 25 procent lager ten opzichte van een jaar geleden. Veel mensen zijn bang. Is het aantrekkelijk om gebruik te maken van deze beursdip? Het antwoord op die vraag is ja: het is een goed moment om nu in te stappen. Echter moet hierbij wel een kanttekening gemaakt worden, het antwoord op de vraag is namelijk altijd ja, ongeacht de stand van de beurzen.

Time in the market beats timing the market
Aandelenkoersen zijn niet te voorspellen, zeker niet op de korte termijn. Wel kunnen we veel leren van het verleden. Wat is de consequentie wanneer je in het verleden ‘verkeerd’ hebt getimed? Je zou zeggen dat het desastreus is om op het hoogtepunt van de markt in te stappen. Maar klopt deze aanname wel?

Stel nou dat een willekeurige belegger vanaf 1 januari 1970 elke maand 100 euro spaarde met als doel het te beleggen in de MSCI World-Index (een mandje aandelen bestaande uit 1600 bedrijven). Dat kon door elke maand te beleggen of door te timen en het gespaarde bedrag dan te investeren. Hierbij zijn drie scenario’s:

1.    De belegger had een beroerd gevoel voor timing en stapte steeds op het hoogtepunt van de markt in. Hierbij heeft de belegger gebruik gemaakt van diverse instapmomenten in een periode van de afgelopen vijftig jaar, steeds op de top van de markt. Elk instapmoment wordt gevolgd door een (flinke) koersdaling. Ondanks de waardeloze timing heeft de belegger de afgelopen vijftig jaar een gemiddeld jaarrendement behaald van 5,5 procent. De totale inleg van totaal €60.000,- (€100 * 12 maanden * 50 jaar) is uitgegroeid tot ongeveer €325.000,- eind 2020. 
2.    Wat als de belegger niet zijn spaargeld had belegd op het hoogtepunt van de beurs, maar juist op het dieptepunt? Met zo’n onmenselijk goed gevoel voor timing was het gemiddelde jaarrendement 6,9 procent. 
3.    En wat nu als de belegger helemaal niet probeerde de markt te timen? Wat als de belegger elke maand zijn 100 euro meteen had belegd in de MSCI wereldindex, ongeacht de stand van de beurs? In dat geval had de belegger een rendement van 6,8 procent behaald, vrijwel hetzelfde als de superbelegger die elke keer op het juiste moment instapte.

.

87638df07ee0ded0f37e8374aacc501589cf637b timing wenig relevant op lange termijn

Dit kleine verschil is makkelijk te verklaren: tijd. Het allerbelangrijkste op de beurs. De belegger die wacht op het juiste instapmoment is een groot deel van de tijd niet aan het beleggen. In afwachting van het juiste instapmoment staat zijn geld stil. Zo profiteert hij niet van de dividenden (winstuitkering) die veel bedrijven periodiek uitkeren.

Impact missen beste beursdagen
Verstandig is het dan ook om alle beursdagen belegd te zijn en niet uit te stappen wanneer het even tegenzit. Onderstaande grafiek geeft dit weer. De S&P 500 behaalde van 1990 tot 2020 een gemiddeld jaarlijks rendement van 10,2% per jaar. Was u niet belegd tijdens de 15 beste beursdagen? Dan was uw jaarlijkse rendement geen 10,2%, maar slechts 6,5%. Een wereld van verschil.

393041ca395ac14f12877b05a610257d4a2da401 rendementen bij missen beste dagen

Conclusie
Menig belegger houdt zich voortdurend bezig met het timen en voorspellen van de markt, maar de resultaten hiervan zijn bedroevend. Per saldo gaat er meer geld verloren met het voorspellen van de correctie dan met de correctie zelf. Het voorspellen van de markt is een illusie.

Wees als belegger vooral niet bang om op het verkeerde moment in te stappen. Voor wie gevoelens van bijvoorbeeld spijt en angst wil voorkomen, is het verstandiger om gespreid in te stappen. Wel is het raadzaam om die instapmomenten vooraf vast te leggen. Dan verdient u op de lange termijn vrijwel net zoveel als de superbelegger die niet bestaat.

D7722a576b593d44c2e05dfd201435c55b504579 afbeelding pixabay

Andere blogs bekijken?

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer weten en wat wij voor u kunnen betekenen? Bel ons dan gerust. Wij hebben geen keuzemenu en staan u direct te woord.

Liever mailen? Binnen een werkdag heeft u een reactie van ons.

Website   blokken foto   1x1   5

© This website is build by