Hetportretbureau  PB 5042

Het digitale goud

30 oktober 2021 - Jim Tehupuring

 "Goud! Goud! Er komt goud uit Amerikaanse rivieren!’’ schreeuwde een man die van de veerboot stapte in het toenmalige vissersdorpje San Francisco. Als bewijs liet hij een fles vol goudkorrels zien. Zijn naam was Samuel Brannan.

Geruchten over de ontdekking van goud in Californië leidde begin 1848 tot de beroemde Californische ‘’Gold Rush’’ (goudkoorts). Vanuit heel Amerika reisden honderdduizenden mensen af naar Californië om hun geluk te beproeven bij de zoektocht naar goud. Uiteraard in de hoop een fortuin te verdienen.

Gold Rush miljonair
Slechts enkelen werden daadwerkelijk rijk. Samuel Brannan was één van hen. Hij werd de eerste ‘’Gold Rush miljonair’’. Echter niet door goud te delven, maar door in te spelen op de behoeften van goudzoekers. Hij opende een winkel en verkocht hen scheppen, pikhouwelen en zeefpannen. Het businessmodel: ‘’When everyone is digging for gold, sell shovels’’. Het leverde hem toentertijd dagomzetten van $5000,-.  
  
Crypto miljonair
De Gold Rush uit de 19e eeuw doet denken aan de huidige hysterie rondom crypto's (digitale munten). Geobsedeerd door succesverhalen, beproeven opnieuw talloze mensen hun geluk in de hoop snel geld te verdienen. Bitcoin, Etherium, Ripple of een andere crypto? De massa is op zoek naar de winnaar van de toekomst, alleen is het volkomen onduidelijk wat de winnaars zullen zijn. Wel is duidelijk dat de techniek waarop crypto's gebaseerd zijn, de 'blockchain', meer en in bredere zin in gebruik wordt genomen.

'Sell shovels'
Terug naar beleggen en investeren. Zijn crypto’s een onmisbare nieuwe beleggingscategorie of is het pure speculatie?

Ik heb niet de kennis (of de illusie?) om winnende crypto's te selecteren. Zeker bij veel digitale munten is de koers niets anders dan het resultaat van vraag en aanbod en vooral sentiment gedreven. Wel vind ik als vermogensbeheerder de toepassing van de blockchaintechnologie een uitermate interessante ontwikkeling.
   
De geschiedenis herhaalt zich: 'When everyone is digging for gold, sell shovels'. Anders gezegd: in plaats van op zoek te gaan naar de winnende cryptomunt is het wellicht rendabeler te investeren in de techniek. Beursgenoteerde bedrijven als betalingsapp Square en handelsplatform Coinbase draaien anno 2021 miljardomzetten door de handel in crypto’s te faciliteren. Het zijn de Samuel Brannans van nu en wellicht een interessantere belegging dan een wilde gok in een cryptomunt.

38ebbe26eb4ee3e9795b2d7a606a964520eff733 digital gold 2

Andere blogs bekijken?

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer weten en wat wij voor u kunnen betekenen? Bel ons dan gerust. Wij hebben geen keuzemenu en staan u direct te woord.

Liever mailen? Binnen een werkdag heeft u een reactie van ons.

Website   blokken foto   1x1   5

© This website is build by