Hetportretbureau  PB 5042

Herfstdip

1 november 2020 - Jim Tehupuring

Eindejaarsrally? Normaliter de vraag die nu gesteld wordt. Historisch gezien is de kans op stijgende beurzen in november-december groot. Snel geld lijkt voor de slimme speculant op straat te liggen. Ik heb de vraag gelukkig nog niet gehoord.

Beleggers hebben wel wat meer om zich over druk te maken: bedrijven presenteren prima kwartaalcijfers maar zijn somber over de toekomst, een tweede coronagolf is in volle gang, de strijd om het presidentschap tussen Biden en Trump wordt beslecht en voorlopig laten extra steunpakketten van de Amerikaanse overheid en ECB nog op zich wachten. Beleggers zitten in het oog van de storm.

Rationeel handelen?
De economische leer stelt dat beleggers rationeel handelen. Maar probeert u zelf van deze cocktail maar eens chocola te maken en iets zinnigs te zeggen over de nabije economische toekomst. 

Alle onzekerheid zorgde er voor dat de ratio op de financiele markten weer eens ver te zoeken was en emotie de boventoon voerde. De AEX Index verloor in korte tijd 8% en zakte van 576 punten tot onder 530. We zitten eerder in een herfstdip dan in een eindejaarsrally nu koersen dalen en we geld verliezen. Dat maakt angstig. Beslissingen ingegeven door angst zijn zelden de juiste. Nu verkopen voelt wellicht logisch om te voorkomen dat je nog meer verliest. De beslissing is echter totaal irrationeel. Het doel is immers laag kopen.

Fear and greed
Tijdens ons beleggingscommittee sloegen we er een aantal harde indicatoren op na. Zo blijkt de ‘fear & greed Index’ (angst & hebzucht) een enorme duikeling te hebben gemaakt. Maar hij kan nog wat dieper dalen. Ook de VIX Index, veelvuldig angstbarometer genoemd, noteert ineens weer boven 40. Dat duidt op hoge verwachte koersschommelingen. Gewoonlijk staat deze onder 20, dus beleggers rekenen op dubbele onrust. Maar ook daar geldt: 40 is hoog, echter kort na de eerste corona-uitbraak stond de VIX op 80.

Nu mijn punt: als belegger zou je niet moeten speculeren op een eindejaarsrally of je laten leiden door angst. Maar, wie indicatoren als de VIX of Fear&Greed bestudeert zal zien dat de beste koopmomenten daar zijn wanneer de angst groot is. Niet om snel een ritje te maken, maar om waardevolle aandelen te kopen die op lange termijn voor vermogensgroei zullen zorgen.

C70e5728b34baa8e8ab956c9e7c0abb81e3d9250 pexels andrew neel 3265995 1

Andere blogs bekijken?

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer weten en wat wij voor u kunnen betekenen? Bel ons dan gerust. Wij hebben geen keuzemenu en staan u direct te woord.

Liever mailen? Binnen een werkdag heeft u een reactie van ons.

Website   blokken foto   1x1   5

© This website is build by