Hetportretbureau  PB 5042

Hele grote kinderen

6 oktober 2019- Jim Tehupuring

Ik zat in gezelschap van RTLZ-beurscommentator Durk Feenstra. Uiteraard ging het gesprek over economie, financiële markten en politiek aangevuld met privé-aangelegenheden.

Zo kwam het dat we het kregen over mijn dochters. Twee daarvan (5 en 7 jaar oud) zijn uitermate geïnteresseerd in de iPad. De ‘gametime’ hebben we gelimiteerd op 15 minuten per dag.

Moeders op pad
Met moeders op pad, kwam ik op het idee om de oudste te vertellen dat zij even op de iPad mocht, terwijl ik haar jongere zusje naar bed bracht. Die had duidelijk iets opgevangen. Tandenpoetsen en pyjama aan ging niet eerder zo soepeltjes. Terwijl ze in bed stapte meldde ze mij zo moe te zijn dat ze geen verhaaltje hoefde. Slaapliedje? Niet nodig. Stomverbaasd deed ik de deur dicht. Ze ontzegde zichzelf blijkbaar graag het bedritueel, opdat haar zus maar zo snel mogelijk het plezier van de iPad werd ontnomen. Tsja.

Metafoor
Terwijl ik dit vertelde maakte Durk een mooie metafoor. Het lijken president Trump en Xi JinPing wel. Het gespreksonderwerp was terug bij economische aangelegenheden en Durk sloeg vooral de spijker op z’n kop. Feitelijk is de handelsoorlog een zeer kinderachtige ruzie, waarbij twee heren liever hun land laten lijden, dan dat de ander voordeel geniet. Zo vindt Trump het prima dat Amerikaanse gezinnen jaarlijks zo’n $1000 extra aan belastingen betalen over Chinese producten, zolang hij indicaties heeft dat dit de Chinese economie vertraagt. China probeert het conflict niet te sussen, maar voert ook sancties door.

Nu woont er in huize Tehupuring nog een zusje. Bijna 3 jaar en duidelijk de kleinste. Fysiek delft ze het onderspit,  dus ze begrijpt dat ze zich niet te veel moet roeren. Dit kleine zusje is Europa. Ze mag meedoen en een beetje meepraten, maar moet vooral niet lastig zijn.

Een van de grote zussen heeft zich deze week tegen de kleinste gekeerd. De VS gaan extra heffingen over Europese producten invoeren. $7,5 miljard. Ook daar heeft niemand voordeel bij en het zal tot economische druk aan beide kanten leiden. Net zoals dit tussen China en de VS geldt.

De handelsoorlog is eigenlijk niets anders dan een kinderachtige ruzie tussen ijdele wereldleiders. En (net als afgelopen week in huize Tehupuring) met enkel verliezers.

92fe5535eba83ec533d7660b004eade95e9958de 256b2c0e b9f9 4cd4 9c15 7f43a999d82f (1)

Andere blogs bekijken?

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer weten en wat wij voor u kunnen betekenen? Bel ons dan gerust. Wij hebben geen keuzemenu en staan u direct te woord.

Liever mailen? Binnen een werkdag heeft u een reactie van ons.

Website   blokken foto   1x1   5

© This website is build by