Hetportretbureau  PB 5042

Hebzucht komt voor de val

23 december 2023 - Jim Tehupuring

Een ezel stoot zich geen tweemaal aan dezelfde steen. Veel Nederlanders helaas wel. Tienduizenden gaan in galop richting de steen die hen in 2008 ook fataal werd. De steen van toen heette Icesave. Een spaarbank uit IJsland waar je maar liefst 5,25% spaarrente kreeg. Geweldig! En jaloersmakend. Dat was ook het grote gevaar, want ruim 100.000 Nederlanders zagen wel het mooie rentepercentage, maar niet de risico’s. Want waarom zou een bankje uit IJsland rente gaan uitdelen in Nederland? Wilden de 300.000 IJslanders zelf dit voordeeltje niet meepakken? Nee, want in IJsland was juist geld nodig. Voor hypotheken en kredieten.

Landsbanki
Nadat het steeds moeilijker werd dit geld aan te trekken, deed het IJslandse Landsbanki een gouden vondst: onder de marketingnaam Icesave spaargeld ophalen in Engeland en Nederland. De loktruc lukte en honderden miljoenen stroomden binnen. Totdat de IJslanders hun leningen en hypotheken niet meer betaalden, Landsbanki failliet ging en hebzuchtige Nederlanders konden fluiten naar hun Icesave-centen. Die mooie 5,25% rente werd bijna een verlies van 100%. Het is dat het depositogarantiestelsel hen redde.

Geld stallen
Je zou denken dat dit een wijze les voor de toekomst is: hoge rente = hoog risico. Wat schertst mijn verbazing: afgelopen weken heb ik meerdere vragen gehad over Raisin. Een Duitse partij met toprentes. De wijze waarop ze die bieden is nog inventiever dan de vondst van Icesave destijds: het platform van Raisin koppelt tientallen Europese banken waar u uw geld ‘veilig’ kunt stallen. Wilt u een mooie spaarrente? Via Raisin staat het zo bij een Portugese of Italiaanse bank waar u nog nooit van gehoord hebt.

Keerzijde mooie spaarrentes
Liever geen knoflookbank? Neem dan het Zweedse Klarna bank (met een twijfelachtige BBB-status). Die gebruikt uw spaargeld voor mensen die geen geld hebben, maar wel op de pof online een nieuwe jas of TV willen aanschaffen. In ruil voor het risico dat ze nooit afbetalen ontvang je 3,25%. Denk dus eerst goed na over de keerzijde van dit soort mooie spaarrentes, want het is niet uitgesloten dat de geschiedenis zich herhaalt.

Met vriendelijke groet,

Jim Tehupuring

Andere blogs bekijken?

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer weten en wat wij voor u kunnen betekenen? Bel ons dan gerust. Wij hebben geen keuzemenu en staan u direct te woord.

Liever mailen? Binnen een werkdag heeft u een reactie van ons.

Website   blokken foto   1x1   5

© This website is build by