Hetportretbureau  PB 5042

Groen, groener, ergst

8 juli 2023- Jim Tehupuring

Winst?? Tegenwoordig zijn criteria op het vlak van milieu, maatschappij en goed bestuur minstens zo belangrijk. ESG zoals het internationaal heet: Environmental, Social & Governance. Onder maatschappelijke en politieke druk ontkom je er als bedrijf niet aan. Zelfs bij booking.com zijn de kantoren volgebouwd met planten en ecologische wanden.

Je kunt je echter afvragen hoe ‘groen’ een bedrijf eigenlijk is als het vooral zoveel mogelijk vliegtuigen de lucht in stuurt. Dit is ook waar mijns inziens het gevaar op ‘greenwashing’ ontstaat. U leest het goed: groenwassen. Een variant op het aloude ‘witwassen’ (transacties om crimineel geld in het legale circuit te brengen) waarbij bedrijven zich bewust groener voordoen dan ze daadwerkelijk zijn en zo klanten, overheden en investeerders misleiden.

Maar met 2024 voor de deur is het heel simpel: stop met dromen. Met alle fiscale wijzigingen, maatregelen en opgelopen rentes, ben je namelijk mooi in de aap gelogeerd met je pandje. Sterker nog, het kan bijna niet anders dan dat er een golf aan verkopen onder particuliere vastgoedbeleggers aankomt. Dat is overigens precies wat demissionair woonminister De Jonge voor ogen heeft. En hij kan daarbij schitterend samenwerken met Kaag. Die zit met een begrotingstekort van €30 miljard. Het is logisch om dan samen eens te kijken naar vermogende mensen. Dat vermogen valt in Nederland onder ‘box 3’. Een steeds merkwaardiger stelsel. Het veronderstelt bijvoorbeeld dat je altijd een positief rendement maakt.


Greenwashing
In mijn optiek maakt Triodosbank zich schuldig aan greenwashing in optima forma. Deze ‘duurzame’ bank verleidde haar klanten om iets goeds te doen met hun geld en bij te dragen aan een duurzame eerlijke wereld. Dit kon door te ‘investeren’ in Triodos Certificaten. Daarmee verstrekte je de bank kapitaal en bovendien kreeg je de helft van de winst als een soort rente. Uiteraard kon je de certificaten altijd inruilen voor je geld. Tot de bank in zwaar weer kwam en 3 jaar geleden besloot de certificaten niet meer terug te kopen. Een kleine 50.000 weldoeners waren mooi in de aap gelogeerd. Maar Triodos maakt het nog bonter. De certificaathouders mogen het voortaan lekker zelf uitzoeken en kunnen hun ‘aandelen’ via een aparte beurs verhandelen. Dan is zo’n ding waard wat de gek ervoor geeft. Dat bleek 40% minder dan voorheen, en zo verloren zij met elkaar afgelopen week €500 miljoen.


Triodos
Dat de koers in elkaar stortte is niet raar. Vergelijk je Triodos Certificaten met bijvoorbeeld Rabobank of aandelen ABN AMRO dan ontvang je daarop als belegger ook ongeveer 7% dividendrendement. Het verschil is dat zij je geen ESG-worst voorhouden. Daarmee is het terecht dat beleggers Triodos nu over een kam scheren met andere banken. Gelijktijdig is het verschrikkelijk voor iedereen die goed wilde doen en met zijn geld in de groene Triodosval is gelopen.

Met vriendelijke groet,

Jim Tehupuring

Andere blogs bekijken?

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer weten en wat wij voor u kunnen betekenen? Bel ons dan gerust. Wij hebben geen keuzemenu en staan u direct te woord.

Liever mailen? Binnen een werkdag heeft u een reactie van ons.

Website   blokken foto   1x1   5

© This website is build by