Hetportretbureau  PB 5042

From hero to zero

14 november 2022 - Jim Tehupuring

Sam Bankman-Fried. Ooit van gehoord? Voor de gemiddelde cryptoboy is hij een soort Johan Cruijff. Een genie en groot visionair binnen de wereld van digitaalmunterij. Bankman-Fried richtte in 2019 op 27-jarige leeftijd cryptobeurs FTX op. Een ongekend succes. Drie jaar later zijn er 1 miljoen klanten die samen dagelijks tientallen miljarden op het platform verhandelen. FTX is booming en $32 miljard waard. Bankman-Fried bezit de helft van de aandelen en is daarmee een van de rijkste mensen op aarde. Maar hoogmoed komt voor de val. Hij verhuisde FTX naar de Bahama’s, nam aan de lopende band partijen over en startte nieuwe bedrijven. De belangrijkste daarvan is handelshuis Alameda Research zo is deze week gebleken.

De cryptowereld schudde op haar grondvesten en digitale munten storten ineen. De Bitcoin - een jaar geleden $65.000 waard - werd en masse geloosd en zakte richting $15.000. Er heerst blinde paniek onder de cryptoboys.

FTX
Bankman-Fried blijkt namelijk nog erger dan de verafschuwde ‘bankmannen’ uit de kredietcrisis. Handelshuis Alameda Research werd gebruikt om de volumes in de cryptomarkt te stutten. Dit heeft geleid tot miljardenverliezen en om die te camoufleren, sluisde Bankman-Fried stiekem miljarden weg van FTX-klanten. De risico’s waren ‘gedekt’ door de eigen FTT-munt en juist die munt werd deze week massaal gedumpt, waardoor ‘beleggers’ angstig werden en miljarden van hun rekening bij FTX wilden halen. Geld dat er niet meer was. FTX stortte ineen als een kaartenhuis. 

Bankman-Fried
Bankman-Fried klopte aan bij rivaal Binance. Maar die wisten binnen één dag genoeg. Ze zagen af van een overname. FTX zal waarschijnlijk failliet gaan en klanten kunnen fluiten naar hun geld. Het paradoxale is dat crypto’s en de blockchain initieel zijn opgezet als decentraal systeem. Dus zonder inmenging van centrale banken en buiten de gereguleerde markt. Juist het decentrale-karakter nekt de miljoenen cryptobelievers nu. Er was geen toezicht en er is geen depositogarantiestelsel, overheid of centrale bank die zal ingrijpen. Dat terwijl er wel degelijk een systeemrisico dreigt door de grote verwevenheid tussen platformen en munten onderling. Een domino-effect hangt boven de cryptowereld en cryptobeleggers worden keihard geconfronteerd met de nadelen van digitale decentrale munten. Een schrale troost voor hen: de gevierde Sam Bankman-Fried is in 1 week alles kwijt. 

Met vriendelijke groet,

Jim Tehupuring

541526154f66711901acd803d21aaaee3d4b9f86 pexels samer daboul 4178738

Andere blogs bekijken?

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer weten en wat wij voor u kunnen betekenen? Bel ons dan gerust. Wij hebben geen keuzemenu en staan u direct te woord.

Liever mailen? Binnen een werkdag heeft u een reactie van ons.

Website   blokken foto   1x1   5

© This website is build by