Hetportretbureau  PB 5042

Free lunch

26 juni 2020 - Jim Tehupuring

Geld moet rollen en dat doet het momenteel niet. Door alle coronamaatregelen is de economische activiteit substantieel minder en zo belandde er in april €4 miljard op onze spaarrekeningen en in mei is dit bedrag rustig €6-7 miljard dankzij vakantiegeld. Met een spaarrente rond nul weet je 1 ding zeker: behalve een buffer en een gevoel van zekerheid levert het je verder niets op. Ik begrijp wel dat in deze tijden de aandelenbeurs dan verleidelijk oogt. Immers, koersen bewegen elke dag en wie in maart midden in alle hectiek instapte, kan nu rustig een rendement van 20-30% laten zien. 

Klantentoestroom brokers
Dat meer mensen dit verleidelijk vinden blijkt uit de klantentoestroom bij BinckBank, Lynx en DeGiro. Deze brokers via wie je online kunt beleggen konden midden in de coronacrisis de drukte niet aan. Met duizenden tegelijk lieten nieuwe particuliere beleggers zich als makke schaapjes naar het Damrak en de magie van de aandelenbeurs leiden. En hoewel ik een groot voorvechter ben van beleggen, vermogen te investeren en je geld voor je te laten werken, weet ik helaas ook dat velen van hen straks het toneel teleurgesteld zullen verlaten. Er bestaat namelijk niet zoiets als een ‘free lunch’. Om meer rendement te maken dan op de spaarrekening moet je namelijk risico nemen. En dan kan een beursdaling met bijvoorbeeld 10, 20 of zelfs 30 procent verlies een vervelende verrassing zijn. 

Spreiding
Eigenlijk is er op de beurs maar 1 echte Free Lunch: Spreiding. Dat levert gegarandeerd resultaat. Wij gaan niet voor de snelle klapper, maar stellen een portefeuille samen die is opgebouwd uit meerdere investeringen. We maken daarbij gebruik van directe beleggingen, maar ook het beleggingsproduct ETF (een mandje aandelen) biedt daarin uitstekend oplossing. Een gespreide portefeuille beperkt grote vermogensuitslagen doordat mindere beleggingen worden gecompenseerd door winnaars. Wie deze free lunch meeneemt, kan beurscorrecties doorstaan en jarenlang heel veel profijt halen uit zijn beleggingsportefeuille. Je zult op feestjes geen zwetsverhalen over voltreffers van 20-30% winst vertellen, maar geleidelijk je vermogen laten groeien met 6-8 procent per jaar. Niet stoer, wel waardevol. 

Ce8891629247054968e82809437d189bc98e12ce fresh blueberry placed on white table 4022082

Andere blogs bekijken?

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer weten en wat wij voor u kunnen betekenen? Bel ons dan gerust. Wij hebben geen keuzemenu en staan u direct te woord.

Liever mailen? Binnen een werkdag heeft u een reactie van ons.

Website   blokken foto   1x1   5

© This website is build by