Hetportretbureau  PB 5042

Even normaal graag!

6 maart 2023 - Jim Tehupuring

Ik voelde me echt een expert. Toen bedrijven in de afgelopen weken hun kwartaalresultaten presenteerden, mocht ik op heel wat plekken vertellen hoe ik over die cijfers dacht. Heineken, ASML, Tesla en Facebook, alles kwam voorbij. 


En hoewel ik zelf natuurlijk denk dat dit heel belangrijk is, is het eigenlijk totaal irrelevant. Deze cijfers zetten de aandelenkoersen kortstondig in beweging, maar dit zullen uiteindelijk hooguit een rimpeling zijn op de lange termijn grafiek.

Lange termijn
Juist die lange termijn is waardevol. Sinds 1900 leverden Amerikaanse aandelen een gemiddeld rendement van ruim 9 procent. Die jaarlijkse winst bestaat uit koersstijging en dividend (winstdeling). Voor de Nederlandse aandelenmarkt ligt het percentage met 8 procent iets lager, maar het is toch een prachtig rendement. Zeker als je bedenkt dat de inflatie gemiddeld 3 procent was. Toch zit er ook hier een flinke adder onder het gras. In ruim 100 jaar kwam die gemiddelde 8 tot 9 procent bijna nooit voor. Denkt u maar eens aan de afgelopen jaren. Sterke beursjaren 2017, 2019 en 2021 werden opgevolgd door zwakke en zelfs dramatische rendementen in 2018, 2020 en 2022.

Het uithoudingsvermogen van beleggers werd behoorlijk op de proef gesteld. Banggeraakt door grote uitslagen, Covid, Oorlog en energiecrisis gooiden heel wat mensen het bijltje er bij neer. Toch lag het gemiddelde rendement keurig in lijn met de historische langjarige gemiddelden. Normaal of gemiddeld bestaat niet op de beurs. Of wordt 2023 een van de weinige normale jaren die we aan de historie kunnen toevoegen? Dat is wel wat ik verwacht. Het gaat namelijk goed. Behoorlijk goed en lang niet zo slecht als eerder gevreesd. Energieprijzen normaliseren en uit de (jaja) kwartaalcijfers bleek dat kostenstijgingen meevallen en winstmarges goed intact zijn. Bestuurders zijn positief gestemd, doordat consumenten blijven besteden, leveringsproblemen achter de rug zijn en bedrijven investeren. Ook de renteverhogingen lopen op z’n eind en de wereld normaliseert. Die combinatie maakt dat deze ‘expert’ wel durft uit te spreken dat 2023 een prima aandelenjaar wordt met normale rendementen van een procentje of 8.

4276183c13ea9fb04ededd18bbe069eb93ceb341 even normaal graag

Andere blogs bekijken?

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer weten en wat wij voor u kunnen betekenen? Bel ons dan gerust. Wij hebben geen keuzemenu en staan u direct te woord.

Liever mailen? Binnen een werkdag heeft u een reactie van ons.

Website   blokken foto   1x1   5

© This website is build by