Hetportretbureau  PB 5042

Even een klapper maken

15 mei 2021 - Jim Tehupuring

De beurs is een geweldige plek. Wie gelooft dat dankzij innovatie en digitalisering de welvaart blijft toenemen, kan via beurs daar zijn voordeel mee doen. Immers, een gegroeide economie betekent uiteindelijk hogere aandelenkoersen. En minstens zo belangrijk: hogere bedrijfswinsten, waarover aandeelhouders dividend (winstuitkeringen) ontvangen. Wie verwacht dat we over 10-20 jaar welvarender zijn, raad ik aan nu te beleggen. Ik heb geen glazen bol, maar weet zeker dat de lange termijn ‘buy and hold’ waardebelegger minimaal een rendement van gemiddeld 5 procent zal behalen. Tot zover mijn pleidooi.

Exotisch
Met Bitcoins die verdubbelen, het bestaan van robotraders die 500% per jaar prediken en allerhande ander exotisch ‘beleggings’-spul is dat pleidooi namelijk heden ten dage aan dovemans oren gericht. Na een potje tennis vroeg mijn tegenstander of beleggen iets voor hem was. Toen ik vertelde over lange termijn geleidelijke groei concludeerde hij van niet: Hij moest snel een klapper maken om de Porsche van de buurman te kunnen overnemen.

Gekte
Daarop hadden we intern de discussie of er nou meer gekken zijn dan geld of meer geld dan gekken? Een lastige vraag, maar het antwoord is volgens mij nog erger: Er is te veel geld en ook te veel gekken. En van beide komen er steeds meer. De overdaad aan geld zoekt zijn weg en stuwt prijzen tot ongekende hoogtes. Om de boot niet te missen betalen mensen zonder nadenken de gekste prijzen. Op de beurs in de technologiesector, in de huizenmarkt en zeker in de cryptoscene. 

Crypto
Ik heb eerder benoemd dat de Bitcoin de toekomst heeft als betaalmiddel. Zoals een euro dat heeft en goud sinds mensenheugenis. Dat betekent echter nog niet dat iedere verhandelbare crypto waarde heeft (en blijft houden); laat staan dat de waarde zou moeten vertienvoudigen. Normaliter heeft iets waarde omdat het een functie heeft. Dat je nu misschien het geluk had dat jouw bezitting in waarde steeg, zegt niks over het toekomstig verloop. Beleggen voor de toekomst is altijd verstandig; je profiteert van geleidelijk economische groei en deelt mee in de bedrijfswinst, maar iets kopen om snel een klapper te maken kan enkel goed aflopen als je iemand vindt die nog gekker is dan jijzelf. Doe mij maar 5 procent.

215ea0ce18513935ff80c7756e27e4d91a351255 pexels tara winstead 7111579

Andere blogs bekijken?

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer weten en wat wij voor u kunnen betekenen? Bel ons dan gerust. Wij hebben geen keuzemenu en staan u direct te woord.

Liever mailen? Binnen een werkdag heeft u een reactie van ons.

Website   blokken foto   1x1   5

© This website is build by