BpQxoJPnAc5D

Hoofdkantoor ECB te Frankfurt

Eerste renteverlaging is een feit

13 juni 2024

Na lang wachten heeft de ECB vorige week dan eindelijk gedaan waar velen al rekening mee hielden: de centrale rentevoeten werden met 0,25% verlaagd.

In onderstaande grafiek ziet u dat de depositorente (de rente waartegen commerciële banken hun overtollige liquiditeiten bij de centrale bank stallen) verlaagd is van 4% naar 3,75%. 

De rente waartegen deze banken zich vervolgens kunnen herfinancieren bij de ECB is ook met een kwart procentpunt verlaagd van 4,50% naar 4,25%. De hamvraag is nu of dit slechts een symbolische daling is of dat we aan het begin staan van een duidelijke neerwaartse trend voor de rente.

1Ertg7IETPcs

Rente vs inflatie 
Er is namelijk iets vreemds aan de hand. De ECB heeft de rente verlaagd terwijl ze tegelijkertijd haar inflatievooruitzichten heeft verhoogd. En nog opmerkelijker: deze verwachtingen zijn nog steeds hoger dan de 2%-inflatienorm die de ECB sinds haar oprichting heeft gehanteerd. 

Pas vanaf 2026 zien we dat de ECB de inflatieverwachting stabiel heeft gehouden op 1,9%. Dit cijfer ligt wel binnen de doelstelling van de ECB.

HWndAbjJ9Kmy (1)

De huidige inflatie moet dus verder dalen. Daarom lijkt het ons zeer onwaarschijnlijk dat de ECB de rente veel zal verlagen. Ondanks discussies over de berekening van inflatie en de nuchtere realiteit dat de ECB geen invloed heeft op enkele belangrijke parameters zoals grondstof- en energieprijzen is de 2%-inflatienorm is namelijk 'heilig' voor de ECB. 

Wellicht wordt de ECB dit keer geholpen door de olieprijzen. Want ondanks dat de organisatie van olieproducerende landen (OPEC) al geruime tijd een productievermindering doorvoert met als doel de prijzen te verhogen, blijven de olieprijzen relatief laag. 

Door de vrijwillige productievermindering is Saoedi-Arabië als grootste olieproducent ter wereld ingehaald door de Verenigde Staten, die niet willen meegaan in de strategie van de OPEC. Bovendien is het opmerkelijk dat de Amerikaanse olieproductie fors is gestegen onder het presidentschap van Joe Biden. Oorspronkelijk had hij namelijk een vermindering in olieproductie beloofd in het kader van de energietransitie. Nood breekt wet, ook in de VS.

CLgt2sQSOiSP

 

Dankzij de lagere olieprijzen kunnen inflatiecijfers in de toekomst lager uitvallen dan de ECB nu zelf verwacht. Dit kan vervolgens ruimte bieden om de rentevoeten te verlagen. Naar onze verwachting zal het echter nog een tijd duren voordat dit gegeven in de inflatiecijfers te zien is. Daarom blijven we tot nader order vasthouden aan het 'tafelbergscenario', waarbij de rente voor langere tijd op hogere niveaus zal blijven.  


Obligaties bij 1Vermogensbeheer
Binnen onze obligatieportefeuille hebben we momenteel een lopende rente (Yield to Maturity) van 5,33% met een duration (looptijd) van ongeveer 2,6 jaar. Het is zeer lang geleden sinds de obligatiemarkten de mogelijkheid boden om een dergelijk mooi rendement op relatief korte termijn te behalen. Wij hebben de weging naar obligaties de afgelopen periode daarom verhoogd.

Maak een afspraak
Neemt u gerust contact op met ons indien u vragen heeft over deze nieuwsbrief of wanneer u eens wilt bijpraten. 
 
Met vriendelijke groet,

1Vermogensbeheer
 
T: 035 - 74 00 250

E: info@1vermogensbeheer.nl

Andere blogs bekijken?

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer weten en wat wij voor u kunnen betekenen? Bel ons dan gerust. Wij hebben geen keuzemenu en staan u direct te woord.

Liever mailen? Binnen een werkdag heeft u een reactie van ons.

Website   blokken foto   1x1   5

© This website is build by