Hetportretbureau  PB 5042

Eenvoudig miljonair

8 maart 2023 - Laurens Tabak

Snel rijk worden: wie wil dat nou niet? De beurs is er niet de juiste plek voor, maar langzaam rijk worden kan er wel degelijk. En dat klinkt toch ook goed? Beleggen gaat immers om geduld. Met een vermogen van ruim $100 miljard is ’s werelds bekendste belegger Warren Buffet een uitstekend voorbeeld dat geduld loont op de beurs: 98% procent van zijn vermogen vergaarde hij na zijn 50ste levensjaar. Het vermogen van Warren Buffet is grotendeels te danken aan één van de krachtigste financiële concepten die er bestaat: ‘compound interest’.

Compound interest (samengestelde rente) wordt ook wel het achtste wereldwonder genoemd. ‘Compound interest is the 8th wonder of the world’, aldus Albert Einstein. Zorg er dus voor dat u het achtste wereldwonder begrijpt.

Samengestelde interest is beter bekend als het rente-op-rente-effect. Wanneer u gerealiseerde winsten op een investering herinvesteert, kunt u over die winst ook weer winst maken. Zo creëert u een sneeuwbaleffect. Hoe langer de sneeuwbal doorrolt, hoe groter hij uiteindelijk wordt.
Het belangrijkste element bij het rente op rente effect is tijd. Daarom is het belangrijk om zo vroeg mogelijk te starten met beleggen, waardoor u optimaal profiteert van het sneeuwbaleffect en u uw vermogen op lange termijn exponentieel zal zien groeien. Net als Warren Buffet.

In de praktijk
Een verstandige manier om deze sneeuwbal te laten groeien is door periodiek te beleggen. Door bijvoorbeeld maandelijks een bedrag van €250 te investeren maakt u een portefeuille minder gevoelig voor de korte termijn grillen van de markt. U koopt soms hoog, soms laag, maar gemiddeld tegen een aantrekkelijke prijs. Het geld kunt u bijvoorbeeld beleggen in een breed mandje aandelen (ETF), waardoor u direct goed gespreid bent en weinig kosten maakt. Er is geen specifieke kennis vereist. De enige overtuiging die u moet hebben is dat economieën op termijn groeien en aandelen dus stijgen. Als we kijken naar het verleden wordt dit beeld bevestigd: de afgelopen 100 jaar was het gemiddeld jaarrendement op aandelen 10%. 

Maar ook met een lagere rendementsverwachting zijn de vooruitzichten zeer aantrekkelijk. Stel dat u op uw 20e begint met een maandelijkse inleg van €250,- en dit volhoudt tot uw 65e. Ondanks dat de totale eigen inleg over 45 jaar tijd opgeteld slechts €135.000,- bedraagt gaat u met pensioen als miljonair.

Profiteren of betalen?
Het achtste wereldwonder werkt twee kanten op: ‘he who understands it, earns it. He who doesn’t, pays it’ voegde Einstein toe aan zijn uitspraak. 
Bedrijven spelen slim in op de werking van compound interest: een tv of een boxspring voor een paar tientjes per maand. Verleidelijk voor de consument, maar nog interessanter voor bedrijven. U bezit zelf niets maar betaalt wel de welvaart van een ander. Bedrijven hebben Einstein in ieder geval goed begrepen. Wat doet u: betalen voor hun welvaart? Of laat u het rente op rente effect in uw eigen voordeel werken?

946c51e73a17a6ce59d368dbf9fecf1ddd905638 money

Andere blogs bekijken?

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer weten en wat wij voor u kunnen betekenen? Bel ons dan gerust. Wij hebben geen keuzemenu en staan u direct te woord.

Liever mailen? Binnen een werkdag heeft u een reactie van ons.

Website   blokken foto   1x1   5

© This website is build by