Hetportretbureau  PB 5042

Een statisticus vol vertrouwen

21 januari 2023 - Jim Tehupuring

Vrijwel iedereen dacht dat het niet zou gebeuren, maar het gebeurde toch. Dreigementen werden daden en op 24 februari vielen Russische troepen Oekraïne binnen.

Beleggers reageerden in paniek en 2022 bleek een dramatisch beursjaar. Doordat Russische troepen zich bij de grens verzamelden was de AEX Index in januari al aardig wat van haar glans verloren. De dag voor de inval liet de AEX nog 740 punten optekenen. Maar op de dag van de inval zakte kwam de echte klap. De beurs kleurde dieprood en zakte onder 700. Beleggers verkochten hun aandelen en holden naar de uitgang. Een begrijpelijke, maar ook emotionele reactie.


Onzekerheid
Op zo’n moment weet niemand wat er gaat gebeuren. Het is een nieuwe situatie, met onduidelijke afloop. Het enige waaraan je kunt vasthouden is het verleden. Direct na de inval hebben wij daarom ruim 30 historische geopolitiek events en de reactie van beurzen bestudeerd. Bijvoorbeeld de golfoorlog en 9/11, maar ook de val van Lehman Brothers en de Brexit. Allemaal nieuwe onvoorspelbare situaties, maar allemaal met exact dezelfde beursreactie: daling. Gemiddeld verloren beurzen in een periode van 6 maanden ruim 10 procent. In geval van de Rusland-Oekraïne oorlog vielen verliezen significant hoger uit. Meer dan 20 procent. Wat alle statistieken rondom eerdere geopolitieke onrusten zo interessant maakte, was dat ook naar voren kwam dat 1 jaar na de geopolitieke schok de beurs gemiddeld 8 procent was gestegen! Dergelijke statistiek geeft houvast en biedt vertrouwen. 

Herstel
Wat blijkt: we zijn bijna 12 maanden verder en ook nu staat de AEX Index hoger dan op de dag van de Russische invasie. De statistiek heeft ons in niet in de steek gelaten. Wie zijn aandelenposities aanhield wordt uiteindelijk beloond.

Toch moet ik een kanttekening maken. 8 procent was de gemiddelde stijging. En na 81% van de geopolitieke events stegen financiële markten. Voor 19% gold dat niet en de verliezen waren dan soms groot. Schrijver Godfried Bomans verwoordde het ooit prachtig: een statisticus waadde vol vertrouwen door een rivier die gemiddeld 1 meter diep was. Hij verdronk. 

Zekerheid heb je nooit en daarin heeft Bomans gelijk. Maar het verleden geeft beleggers wel degelijk houvast en dat brengt uiteindelijk rendement. 

Met vriendelijke groet,

Jim Tehupuring

975656a7ce9310c85ea816d5c8efeaf45c839bcb pexels lukas 590022 1

Andere blogs bekijken?

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer weten en wat wij voor u kunnen betekenen? Bel ons dan gerust. Wij hebben geen keuzemenu en staan u direct te woord.

Liever mailen? Binnen een werkdag heeft u een reactie van ons.

Website   blokken foto   1x1   5

© This website is build by