Hetportretbureau  PB 5042

De waarde van de euro wordt uitgehold

17 oktober 2020 - Jim Tehupuring

Ik maak me zorgen. Nu is dat niet zo vreemd met de stortvloed aan coronagetallen. Jinek die enkel nog over corona praat, een minister-president die ons streng toespreekt en eindeloze oraties van Hugo de Jonge. Iedereen maakt zich zorgen.

Het gevaar dat ik zie heeft betrekking op een langere termijn, maar is net als het virus onzichtbaar: de uitholling van de euro. Vergelijk het met het ‘mondkapjesprobleem’ uit maart. We maakten ons zorgen om ernstige tekorten en dat dreef de prijs tot ongekende hoogte. Schaarste. Nu zien we het tegenovergestelde. Op elke straathoek koop je voor €5 een multipak. Mondkapjes in overvloed. En waar meer van is, wordt minder waard – ook geld. 

Quantatative easing
Zo’n tien jaar terug startte de Amerikaanse centrale bank met haar uitvinding om de financiële crisis te lijf te gaan: quantatative easing. Geldverruiming. Wij vonden dat een schande. Italiaanse praktijken! Fed-voorman Ben Bernanke zou de Amerikaanse economie verslaafd maken.
Maar zo betweterig als we toen waren, zo handig vinden we dezelfde oplossing nu voor onze eigen economie. De Europese Centrale Bank pompte sinds de corona-uitbraak €1350 miljard in de markt. De eurogroep kwam daarbovenop met een steunpakket van €540 miljard. En zo wordt er een kleine €2000 miljard extra in omloop gebracht. Vijfmaal zoveel als het totaalbedrag dat Nederlanders op de spaarrekening hebben staan! Stelt u zich eens voor: u hebt morgen vijf keer zoveel geld op de bank…

Deze keer anders?
Normaliter zou dat leiden tot overbesteding, hoge inflatie en dito rente. Maar niet nu. Door corona is de economie stilgevallen en de ECB controleert het basisrentetarief, waardoor de marktrente niet stijgt. Maar zoals het de waarde van mondkapjes verging, zo zal het ook de euro vergaan. De munt wordt minder waard, simpelweg omdat er steeds meer euro’s zijn. Aantrekkelijk voor wie schulden heeft, maar niet voor wie vermogend is.

Dus indien u nog een paar euro’s op de bank heeft staan: ga op zoek naar investeringen die wel de koopkracht van uw vermogen waarborgen. Edelmetalen, vastgoed, kunst, start-ups, grond, klassieke auto’s en uiteraard aandelen bieden daartoe meer zekerheid dan een tanende euromunt.

524e762faec11f72890fe7cf97d543488adbbb46 1vermogensbeheerde waarde van de euro

Andere blogs bekijken?

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer weten en wat wij voor u kunnen betekenen? Bel ons dan gerust. Wij hebben geen keuzemenu en staan u direct te woord.

Liever mailen? Binnen een werkdag heeft u een reactie van ons.

Website   blokken foto   1x1   5

© This website is build by