Hetportretbureau  PB 5042

De salamicrash

31 oktober 2022 - Jim Tehupuring

Neem een willekeurig aandeel. Vergelijk de koers van nu met die van 1 januari. Met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zal de waarde gedaald zijn. En dat is niet zo vreemd. Aandelenbeurzen wereldwijd verloren dit jaar gemiddeld 25 procent van hun waarde. Normaal is er bij dergelijke percentages sprake van een crash die gepaard gaat met extreme volatiliteit (bewegelijkheid). Maar dat is anno 2022 niet het geval. Er komt gefaseerd negatief nieuws bij dat de economische groeiverwachtingen tempert: oorlog, inflatie, energie. Angst is er niet en paniekverkopen zoals bij de uitbraak van corona of in de kredietcrisis blijven uit. Toch gaat er bij beleggers vrijwel ongemerkt steeds weer een stukje verloren. Mijn Belgische collega’s hebben er een mooi woord voor: Salamicrash. En dat is het.

Indien de salami crash zich enkel toonde op de aandelenbeurzen, zou het leed nog te overzien zijn. Maar de realiteit is vele malen harder. Waar normaliter aandelen en obligaties (zoals staatsleningen) negatief gecorreleerd zijn en dus voor demping zorgen, geldt dat nu niet. Doordat de rente stijgt, laat ook de ‘veilige’ obligatiemarkt met 20 procent daling een historisch groot verlies zien. Geheel in salamistijl.

Behoedzame beleggers
Juist de gebalanceerde beleggingsportefeuilles van behoedzame beleggers presteren daardoor dramatisch. Sterker nog, je moet terug naar 1931 om een jaar te vinden waarin een gemixte portefeuille van aandelen en obligaties het slechter deed. En een jaar waarin zowel aandelen als obligaties meer dan 10 procent verloren kwam in de statistieken nog nooit voor. Het salami-jaar 2022 lijkt dus de boeken in te gaan als een van de slechtste beleggingsjaren ooit.


Geduld
Gelukkig biedt de statistiek gelijktijdig ook uitkomst: zou je in de afgelopen 50 jaar lukraak 1 dag hebben belegd, dan was je winstkans 53 procent. Wie willekeurig 1 jaar lang belegde eindigde in 79 procent van de gevallen met winst. De grote winnaar is de lange termijn belegger. Na 10 jaar beleggen is de kans op een positief rendement bijna 100 procent. Dus al is het de salami crash die regeert, uiteindelijk is geduld het sterkste wapen. 

Met vriendelijke groet,

Jim Tehupuring

195e4c4d118e2903350c5172a7f3d421f9edbd81 samali crash

Andere blogs bekijken?

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer weten en wat wij voor u kunnen betekenen? Bel ons dan gerust. Wij hebben geen keuzemenu en staan u direct te woord.

Liever mailen? Binnen een werkdag heeft u een reactie van ons.

Website   blokken foto   1x1   5

© This website is build by