Hetportretbureau  PB 5042

De kracht van asset allocatie

30 april 2022

We hebben een natuurlijke neiging om te focussen op korte termijn impact en te weinig oog voor lange termijn kansen. Dat rente oploopt en Poetin gaslevering stopt doet nu stof opwaaien, boezemt angst in en zet beurzen lager.

Dat nieuws van afgelopen week zou irrelevant moeten zijn voor de lange termijn belegger. Die investeert vanuit de overtuiging dat economieën door de jaren heen zullen groeien dankzij innovatie en efficiëntere productie. In de zomer is iedereen de correctie en het ‘nieuws’ van afgelopen week vergeten. Maar over een paar jaar staan de aandelenportefeuilles die nu een tikje krijgen, zeer waarschijnlijk op mooie winsten. 

Onzekerheid
De meeste mensen laten zich liever leiden door angst dan door kansen. Met verbazing heb ik afgelopen weken aangehoord dat ze in deze onzekere tijden hun kruit nog even drooghouden en geld veilig op de spaarrekening laten staan tot de situatie rondom Oekraïne rustiger is. Mentaal begrijpelijk, maar financieel kortzichtig. Wanneer de onzekerheid is verminderd, zullen beurzen hersteld zijn. Je betaalt meer voor dezelfde aandelen en bent niets anders dan een dief van je eigen portemonnee. Maar het voelt wel veilig.
 

Asset allocatie
Om die schijnveiligheid te vermijden en wel kansen tijdens dalingen te benutten bestaat er voor beleggers een ontzettend waardevol instrument: asset allocatie. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe groot de verborgen waarde is die hierin schuilt voor iedere belegger. Asset allocatie is de verdeling van vermogen over verschillende beleggingscategorieën. Door te spreiden over bijvoorbeeld Aandelen, Obligaties, Vastgoed en Edelmetalen beperk je niet alleen het risico, maar wanneer je je strikt aan deze vaste verdeling houdt gebeurt er automatisch iets wat de meeste beleggers niet voor elkaar krijgen: laag kopen, hoog verkopen. Stel dat de asset allocatie voorschrijft dat 50% van een portefeuille uit aandelen moet bestaan. Wanneer beurzen fors oplopen zoals in 2021, zal de aandelenallocatie te groot worden. Bijvoorbeeld 65%. Door dan aandelen te verkopen en winst te nemen is de portefeuille weer in balans. Is er paniek en dalen aandelenbeurzen zoals nu? Dan zal de aandelenallocatie te laag uitvallen en moet er laag worden bijgekocht.

Het mechanisme van asset allocatie zorgt ervoor dat je je niet druk hoeft te maken om korte termijn impact en resulteert erin dat je wel profiteert van lange termijn kansen. Zeer waardevol.

0377437c763ff860ba9d9c13b342cfc13674832b pexels jan kroon 1038935

Andere blogs bekijken?

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer weten en wat wij voor u kunnen betekenen? Bel ons dan gerust. Wij hebben geen keuzemenu en staan u direct te woord.

Liever mailen? Binnen een werkdag heeft u een reactie van ons.

Website   blokken foto   1x1   5

© This website is build by