Hetportretbureau  PB 5042

De grote verschuiving: terug in obligaties

27 november 2023 - Jim Tehupuring

Als je geen stuiver had, maar wel inkomen dan kon je de afgelopen 10 jaar leven als god in Frankrijk. Met een hypotheekrente van 1,5 procent kocht je de mooiste huizen, een blitse auto op de pof en de nieuwste iPhone met een gratis kredietje. Het was allemaal kein Problem dankzij de ruimgeldpolitiek die de Europese Centrale Bank vanuit Frankfurt voerde om de economie draaiende te houden.

Het heeft allemaal perfect gewerkt. Het extra geld dat de ECB in omloop bracht, zorgde voor meer welvaart en recessies werden vermeden. Je kunt je gelijktijdig afvragen of de verhoogde levenstandaard (in combinatie met de schulden en verplichtingen die velen aangingen) uiteindelijk houdbaar is. Daarbij, binnen een gezond economisch stelsel horen ook perioden van economische krimp. Op dat punt zijn we nu beland. Afgelopen jaar zagen we namelijk de keerzijde van al het goedkope geld: inflatie. Door toeleveringsproblemen, maar wel een onophoudelijke vraag stegen de prijzen. Om de hoge inflatie te beteugelen verhoogden centrale bankiers de rente. Lenen kost voortaan knaken. Daarmee komt het sprookje ten einde voor degenen die elke verdiende euro opmaakten en de rest bijleenden.

Geld maakt geld
Voor wie minder uitgaf dan er binnenkwam breken er wél aantrekkelijke tijden aan. Voor hen geldt de huidige wind die bij de ECB waait als rugwind. Geld maakt weer geld. Er is geldschaarste en wie geld nodig heeft zal rente moeten betalen. Rente die de geldverstrekker ontvangt. Sparen schiet nog altijd niet echt op, maar voor wie wat verder kijkt liggen er prachtige mogelijkheden. Zodoende investeren wij momenteel aanzienlijk grotere bedragen dan voorheen in relatief stabiele obligaties.

Obligaties
Door leningen te verstrekken aan overheden en kredietwaardige bedrijven kun je op dit moment 4 tot 5 procent rendement maken zonder grote risico’s. De hogere rente is inderdaad heel vervelend als je geen geld hebt, maar een uitkomst voor degenen met vermogen. En onzes inziens ook een gezondere situatie. Dus als je in de bevoorrechte positie bent dat je in de afgelopen jaren vermogen hebt kunnen opbouwen, kijk dan zeker eens naar de mogelijkheden die obligaties onder de huidige omstandigheden bieden.

Met vriendelijke groet,

Jim Tehupuring

Andere blogs bekijken?

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer weten en wat wij voor u kunnen betekenen? Bel ons dan gerust. Wij hebben geen keuzemenu en staan u direct te woord.

Liever mailen? Binnen een werkdag heeft u een reactie van ons.

Website   blokken foto   1x1   5

© This website is build by