Hetportretbureau  PB 5042

De echte wereld

14 mei 2022

Welkom in de echte wereld. Dat zou ik willen zeggen tegen hen die in de afgelopen jaren besloten om ook hun geluk te beproeven op de financiële markten. Hoewel dat in de basis een verstandige keuze is, waren de beweegredenen om te starten niet altijd de juiste: Aan de ene kant was lage spaarrente een drijfveer en aan de andere kant bestond de angst om de boot te missen. De risico’s die gepaard gaan met het gemiddeld hogere rendement van beursbeleggingen leken slechts ver op de achtergrond aanwezig. Beleggers werden verwend met geleidelijke stijging en mooie rendementen, zonder een echt grote correctie. Beleggen leek een makkie. 

Ze zijn ruw uit hun slaap geschud in de afgelopen periode. Waar het begon met een invasie van Rusland in Oekraïne, is het hoofdpijndossier voor beleggers inmiddels de stijgende rente als gevolg van torenhoge inflatie. De druk die dit zet op aandelenmarkten en in het bijzonder techaandelen is immens. Bedrijven die eerder een hype waren, zoals Netflix of Facebook verloren meer dan de helft hun waarde. 

Cryptobeleggers
Ook cryptobeleggers lijken van hun geloof te vallen of worden op z’n minst met de hardheid van financiële markten geconfronteerd, nu vrijwel alle digitale muntjes in elkaar kletteren. Hordes cryptobelievers lijken toch iets meer te geloven in euro’s of dollars en verkiezen het oude vertrouwde geld boven hun Dogecoins, Ethers en Cardano’s. Bij Bitcoin blijft de schade met een verlies van 50% nog enigszins beperkt. De echte wereld is soms hard. 

HODL!
Toch heb ik voor iedereen met verlies wel degelijk een paar opbeurende woorden: hoe slechter de markt is, hoe groter de winstkansen worden. Markten overdrijven namelijk altijd. Nathan Rothschild (een telg uit de bekende bankiersfamilie) zei ooit: koop als het bloed door de straten loopt. Een bloedbad is het nu nog niet, maar bloedsporen zijn er zeker. 200 jaar na zijn uitspraak ontstond er in notabene de cryptowereld een andere prachtige wijsheid. Hij kwam voort uit een tikfout. Een cryptobelegger wilde als advies meegeven: vasthouden (hold), maar tikte HODL. Het werd een soort adagium voor de diehards die er van maakten ‘Hold On for Dear Life’. Volhouden! 

Cf5ad49da5fe5ba9cfbc63bf12291b75a4bc2ac4 pexels johannes plenio 1146710

Andere blogs bekijken?

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer weten en wat wij voor u kunnen betekenen? Bel ons dan gerust. Wij hebben geen keuzemenu en staan u direct te woord.

Liever mailen? Binnen een werkdag heeft u een reactie van ons.

Website   blokken foto   1x1   5

© This website is build by