14ec2c5f8c6b8d7b08f95cdb158691f5bbfeab1e afbeelding pexels cocktail party

De Cocktail Party

28 juli 2022 - Laurens Tabak

Peter Lynch, een van s ’werelds bekendste beleggers, is bedenker van de ‘cocktail party theory’. Hierbij refereert Peter Lynch naar het volgende: ‘de interesse van de gemiddelde persoon in aandelen (en crypto’s) is direct gecorreleerd met de prijs ervan’. Dit fenomeen zien we nu in de praktijk.

Peter Lynch’s Theorie
Het marktsentiment zou eenvoudig te meten zijn door simpelweg beleggingsinteresse van de gemiddelde persoon op een feestgelegenheid (bijvoorbeeld een cocktail party) te peilen. De theorie van Peter Lynch kent vier fases (terug te vinden in zijn boek: Once Up on Wall Street).

1.    De eerste fase is een markt die al enige tijd daalt en waarvan weinigen verwachten dat deze weer gaat stijgen. In deze fase hebben mensen het niet over beleggen. Wanneer mensen in deze fase vragen naar het beroep van Peter Lynch en hij vervolgens antwoord ‘ik ben fondsmanager’ knikken ze beleefd en dwalen ze weg. Al snel praten ze met bijvoorbeeld een tandarts over tandplak. Als tien mensen liever met een tandarts over tandplak praten dan met een fondsmanager, dan is de kans groot dat de markt gauw weer aantrekt
2.    In fase twee, nadat Peter’s beroep bekend is, blijven enkelen misschien wat langer hangen, voornamelijk om te vertellen hoe riskant aandelen zijn. Inmiddels is de markt met 10 procent gestegen ten opzichte van de eerste fase, maar het animo voor beleggen is laag
3.    In fase drie, met een marktstijging van 25 procent, negeert iedereen de tandarts, maar cirkelt de hele avond om fondsmanager Peter heen. Achtereenvolgend nemen mensen Peter apart om te vragen welke aandelen ze moeten kopen. Zelfs de tandarts vraagt hem welke aandelen hij moet kopen. Velen zijn door positieve verhalen van anderen vol enthousiasme begonnen met beleggen
4.    In fase vier staat een menigte opnieuw om Peter heen, maar deze keer is het andersom: ze vertellen Peter welke aandelen hij moet kopen. Zelfs de tandarts geeft hem nog een aantal tips. Als Peter de dag erna de koersen van de betreffende aandelen bekijkt blijken ze inderdaad allemaal te zijn gestegen.

Wanneer een tandarts een fondsmanager aandelentips geeft en de fondsmanager zou willen dat hij het advies van de tandarts had opgevolgd, dan is dat een duidelijk teken dat de markt een hoogtepunt heeft bereikt.

Recente voorbeelden
De vertaalslag van de theorie van Peter Lynch naar de praktijk is makkelijk te maken. Neem 2017, de eerste cryptohype. Bitcoin steeg van $1.000 naar bijna $20.000. Na forse koersstijging (fase 3) trokken diverse mediaberichten nieuwe investeerders aan, waarna de koers nog harder steeg (fase 4). In 2018 knapte de bubbel en Bitcoin verloor 80 procent aan waarde.

Een paar jaar later, begin 2021, maakte de wereld kennis met ‘meme’-aandelen. Gedreven door online platformen als Reddit ‘Wallstreetbets’ en ‘SuperStonks’ stegen koersen van deze meme-aandelen als GameStop tot ongekende en irreële hoogtes. Veel(al) jonge mensen die nog nooit eerder interesse hadden in beleggen sloten zich aan bij deze beruchte platformen in de hoop winst te maken. Opnieuw liep de massa achter de hype aan. Zonder dat ze wisten wat ze precies kochten investeerden ze in populaire aandelen. Het doet denken aan een kudde dieren, maar let op: diegenen die achteraan lopen sjouwen altijd door de modder.

Wat kunnen we leren van de cocktail party theorie?
Peter Lynch stond van 1977 tot 1990 aan het hoofd van het Fidelity Magellan fonds. Met een gemiddeld jaarlijks rendement van 29 procent (het dubbele van de S&P 500 gedurende die periode) groeide het fonds in 13 jaar tijd uit van 13 miljoen naar 14 miljard onder beheer. Lang niet gek!

Peter Lynch is van mening dat de gemiddelde persoon voordelen heeft ten opzichte van beleggingsexperts. Een van deze voordelen is dat de gemiddelde persoon het marktsentiment eenvoudig kan meten vanuit een eigen directe omgeving (zoals op een verjaardagsfeest), waar een beleggingsexpert dit voornamelijk meet achter zijn computerscherm door middel van data en cijfers.

Onthoudt daarom de zin waarmee begonnen is: de interesse van de gemiddelde persoon in aandelen (en crypto ’s) zijn direct gecorreleerd met de prijs ervan. Is het u niet opgevallen dat er in uw directe omgeving momenteel maar weinig mensen praten over aandelen? Wellicht een goed moment om te kopen en in de kudde wel voorop te gaan. U kent nu wel de waarde van de ‘cocktail party’.

Disclaimer
Laurens Tabak is investment specialist bij 1Vermogensbeheer.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een beleggingsaanbeveling. Iedere belegging die u overweegt, dient u te toetsen aan uw persoonlijk profiel.

 

14ec2c5f8c6b8d7b08f95cdb158691f5bbfeab1e afbeelding pexels cocktail party

Andere blogs bekijken?

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer weten en wat wij voor u kunnen betekenen? Bel ons dan gerust. Wij hebben geen keuzemenu en staan u direct te woord.

Liever mailen? Binnen een werkdag heeft u een reactie van ons.

Website   blokken foto   1x1   5

© This website is build by