Hetportretbureau  PB 5042

De beurs is immuun

11 januari 2021 - Jim Tehupuring

Terwijl overheden steunpakketten ontwikkelen om bedrijven in leven te houden, thuiswerken het devies is en de lockdown ons aan huis gekluisterd houdt, kunnen we ons steeds meer vastklampen aan hetgeen wat verlossing zou moeten brengen: het vaccin.

Wanneer ons lichaam anti-stoffen aanmaakt tegen corona zijn we zelf minder kwetsbaar en krijgt het virus minder kans zich te verspreiden. Die immuniteit mag dan in zicht zijn, het is nog niet zover. Dat betekent ook de economische activiteit laag blijft en de schade aan onze economie voortduurt.

Beurs immuun
De beurs is reeds immuun voor corona getuige de koersen. Nu kijken beleggers vooruit en financiële markten lopen daardoor 9-12 maanden vooruit op de reële economie. Na de corona-dreun in maart, herstelden de markten in de maanden erna, nadat langzaam duidelijk werd hoe gevaarlijk het virus echt was. In de afgelopen weken zijn de beurzen echter zo hard opgelopen dat ze op niveau’s noteren of corona er in 2020 helemaal nooit geweest is. Dat geldt zeker voor techbedrijven, maar ook voor edelmetalen, vastgoed en natuurlijk crypto’s. Iedere belegging die je kunt kopen lijkt gestegen in waarde.

Zorgen
Toch beginnen de gestegen beurzen mij nu wel zorgen te baren. Normaliter kan een belegger aan de hand van bedrijfsresultaten en waarderingsratio’s een beoordeling maken of een aandeel aantrekkelijk geprijsd is. Onder de huidige omstandigheden lijken al die beoordelingsmodellen de prullenbak in te kunnen. Wat een half jaar geleden al prijzig leek, bleek nog veel verder te kunnen stijgen. Nieuwe lockdowns brachten niet eens meer een dipje teweeg.

'Gratis' geld
De beurs is duidelijk alvast immuun voor corona, maar de stijging is wellicht mede gedragen door de enorme hoeveelheden gratis geld van overheden en centrale bankiers die ook richting financiële markten zijn gestroomd, met soms onwaarschijnlijk hoge prijzen tot gevolg. Dat maakt wel dat we ons tijdens het maandelijks beleggingscomite ons zeker zullen afvragen of het wellicht verstandig is een deel van de posities af te bouwen en winst te nemen. Immuun of niet.

Met vriendelijke groet,

Jim Tehupuring

5427c77bdcd87e0ef48568a6279c1127e7223c32 vaccine 58506321920

Andere blogs bekijken?

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer weten en wat wij voor u kunnen betekenen? Bel ons dan gerust. Wij hebben geen keuzemenu en staan u direct te woord.

Liever mailen? Binnen een werkdag heeft u een reactie van ons.

Website   blokken foto   1x1   5

© This website is build by