Hetportretbureau  PB 5042

危 机 De angst regeert

6 april 2021 - Jim Tehupuring

Ik spreek geen woord Chinees, maar bovenstaande karakters zijn uitermate inspirerend. Je spreekt ze schijnbaar uit als Wei Ji. Afgelopen week moest ik eraan denken. Een vriend van me runt de Europese tak van een groot Amerikaans bedrijf. In elke management call mag hij uitleggen dat de coronavlag er hier wel wat anders bij hangt dan aan de andere kant van de plas. De Amerikanen zijn de economische dreun vrijwel te boven, terwijl economische data hier nog altijd belabberd zijn. Om maar niet te spreken van omzetimpact in meer specifieke bedrijfssectoren. 

Veerkracht
De Amerikaanse economie heeft zich na het uitbreken van de coronacrisis veerkrachtig getoond en groeide in de tweede helft van 2020 met dik 35%. Misschien is het omdat Amerikanen zich in een eerder stadium de vraag stelden in hoeverre ze economische, maar ook maatschappelijke offers wilden brengen om levens te redden of te rekken. Deze vraag begint inmiddels hier ook te leven bij een steeds grotere groep mensen. Zo kon ik het kritische geluid van de ‘ HerstelNL-beweging’ op het huidige coronabeleid wel waarderen. Het is jammer dat initiatiefnemer hoogleraar Barbara Baarsma onder druk van politici het veld moest ruimen. UvA-collega Arnoud Boot bleek niet te beroerd om bij de publieke omroep haar in nette bewoordingen af te doen als ‘wappie’. Weg ermee!

Maar voor de discussie en het uiteindelijke beleid is het toch juist belangrijk om alle belangen mee te wegen? En niet enkel de medische? Door het bedrijfsleven, maar ook de jongere generatie in deze vitale discussie buitenspel te zetten, wordt de route om uit de crisis te komen voor Nederland een stuk lastiger en moeizamer dan de route die de Amerikanen kozen. 

Gevaar of kans?
Misschien ligt de oorzaak wel in de interpretatie van het Chinese woord voor crisis. Het eerste karakter betekent ‘gevaar’ en het tweede ‘kans’. Wij zien een crisis duidelijk als een gevaar. We gaan op de grond liggen in de hoop dat de ellende overwaait. Toch zul je op een bepaald moment de rug moeten rechten, het brede beeld overzien en kansen aanpakken om weer vooruit te gaan. Want dat willen we toch allemaal? Een prachtig Chinees woord: crisis.

Met vriendelijke groet,

Jim Tehupuring

4397ec4585bbc912b14dfad1ff713eaafa18d305 gthgty

Andere blogs bekijken?

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer weten en wat wij voor u kunnen betekenen? Bel ons dan gerust. Wij hebben geen keuzemenu en staan u direct te woord.

Liever mailen? Binnen een werkdag heeft u een reactie van ons.

Website   blokken foto   1x1   5

© This website is build by