Hetportretbureau  PB 5042

Cash is trash (deel 3)

Jim Tehupuring

Het zijn bizarre tijden. De maatregelen tegen en angst voor het coronavirus hebben enorme impact op het dagelijks leven en werken direct door in de reële economische activiteit. De Verenigde Staten rapporteerden in twee weken tien miljoen aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen. De Duitse minister van Economische Zaken meldt dat de recessie erger zal zijn dan tijdens de kredietcrisis, toen de economie 5% kromp. Het Centraal Planbureau gaat in Nederland voorlopig uit van 1,2% krimp – in het positieve scenario.

Noodpakket
Donald Trump wil bedrijven en gezinnen steunen met een noodpakket van $2.000.000.000.000. De Europese Centrale Bank pompt €750.000.000.000 in de markt om de economie te stimuleren. En ook ons kabinet kwam razendsnel met maatregelen die getroffen ondernemers compenseren om te voorkomen dat bedrijven omvallen en we in een neerwaartse spiraal belanden. Ook dat pakket kost miljarden.

Wie gaat dat betalen?
Het antwoord is simpel. Iedereen met bezit. En dan vooral diegenen met cash. Bedrijven die prudent gefinancierd waren, mensen die zuinig hebben geleefd en zeker degenen die gespaard hebben. U dacht dat vermogensrendementsheffing of een lage spaarrente u nekken? Het echte gevaar is geldontwaarding vanwege de maatregelen.

Hoeveelheid geld
Wanneer centrale banken en overheden geld in de markt pompen, betekent dat enkel dat de hoeveelheid geld toeneemt. Doordat er meer geld ter beschikking komt, neemt de koopkracht van dat geld af. Erger nog, de geloofwaardigheid van een munt wordt aangetast. De euro van nu is straks substantieel minder waard. Als hij al blijft bestaan uiteraard. En hoe noodzakelijk de ingrepen nu ook mogen zijn, het zal een na-effect te weeg brengen.

Real assets
Ik schreef het hier reeds in februari, maart en nu in april: cash is trash. Om vermogensbehoud naar de toekomst te garanderen, zul je moeten investeren in real assets. Of het nou goud, kunst, bakstenen of aandelen zijn. Alles is beter dan cash. Ik werd deze week in mijn geloof (dat cash trash is) bevestigd nadat ik €90 rente moest betalen over mijn kaspositie. Als zelfs de banken al geen geld meer willen, dan is er fundamenteel iets mis. Zij weten wat velen nog niet zien. Cash is trash.

Met vriendelijke groet,

Jim Tehupuring

Ae1f740ab975fbb0d617df3b31a0d12078bca9bc white and purple monopoly trading card on gray surface 1329644

Andere blogs bekijken?

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer weten en wat wij voor u kunnen betekenen? Bel ons dan gerust. Wij hebben geen keuzemenu en staan u direct te woord.

Liever mailen? Binnen een werkdag heeft u een reactie van ons.

Website   blokken foto   1x1   5

© This website is build by